"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ζουν ανάμεσά μας

Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

«Κανένας δεν ήξερε πως είναι ο γερμανός πρόξενος», αποκάλυψε προχθές το πρωί στην τηλεόραση του Σκάι ο κ. Μπαλασόπουλος
 
Με την πολύσημη αμφισημία που χαρακτηρίζει τον λόγο της υψηλής πολιτικής συμπεραίνω πως η δήλωση, όπως θα την κατέγραφε η ποιητική δημοσιογραφία, είχε «ένα τουλάχιστον διακύβευμα με πολλούς αποδέκτες». Το προφανές είναι ότι ο κ. Μπαλασόπουλος, ως ελέω λαού άρχων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήθελε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη ως προς τις προθέσεις όσων προπηλάκισαν τον γερμανό πρόξενο τις προάλλες στην ΔΕΘ. Δεν ήθελαν, επ' ουδενί, να προκαλέσουν διπλωματικά ζητήματα, γνωρίζοντας από την Ιστορία πως όπως ο Δούναβης ξεκινάει από μια βρύση, έτσι και οι μεγάλες ιστορικές συγκρούσεις πολλές φορές ξεκινούν δι' ασήμαντον αφορμήν. Χάνει την ψυχραιμία του ο ένας, χάνει την ψυχραιμία του ο άλλος, ο πλανήτης γίνεται τα πάνω κάτω και μετά ταλαιπωρούνται οι ιστορικοί να αναζητήσουν τα βαθύτερα αίτια. Οχι, οι σφαλιάρες που έφαγε ο κύριος πρόξενος και ο καφές με τον οποίο περιλούστηκε δεν είχαν στόχο τον γερμανό εργαζόμενο, τον οποίο εκπροσωπεί ο κύριος πρόξενος και με τον οποίο αισθάνονται αλληλέγγυοι οι έλληνες εργαζόμενοι.
 
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι: τότε γιατί τον προπηλάκισαν; 
 
Κρίνοντας από τα λεγόμενα του κυρίου Μπαλασόπουλου, δικαιούμαι να συμπεράνω πως ό,τι έγινε οφείλεται στην προκλητική εμφάνιση του κυρίου προξένου. Βλέποντας οι αγωνιστές κάποιον μεσήλικο ο οποίος επιδεικτικά μόλις είχε ξυριστεί, και σαν να μην έφτανε αυτό φορούσε και κοστούμι, και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αντί να φωνάζει συνθήματα αποπειράθηκε να διασχίσει, πάντα προκλητικά εννοείται, το πλήθος των αγωνιστών την ώρα που αγωνίζονταν, ε, άνθρωποι είναι κι αυτοί, δεν άντεξαν τόσες προκλήσεις μαζεμένες και τον καταχέριασαν. 
 
Και καλά του έκαναν, εδώ που τα λέμε. Διότι όπως φρόντισε να διευκρινίσει αμέσως μετά ο κ. Μπαλασόπουλος: «Δεν σας κάνει εντύπωση ότι ήρθε μόνος του, χωρίς ασφάλεια, ενώ ήξερε ότι τα πνεύματα ήσαν ούτως ειπείν εξημμένα;» - δεν το είπε έτσι ακριβώς στην τηλεόραση, αλλά κάπως έτσι το κατάλαβα.
 
Δεν ξέρω αν αυτή θα είναι η υπερασπιστική γραμμή των κατηγορουμένων στο δικαστήριο. Αν και όποτε γίνει, μιας και το λαϊκό αίσθημα (δηλαδή οι συνάδελφοί τους) τους έχει ήδη αθωώσει. Εκείνο που ξέρω είναι ότι με έχουν μπερδέψει οι αποκαλύψεις τού, επί δεκαετία και βάλε, προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Διότι αν ο πρόξενος προπηλακίστηκε επειδή ήταν Γερμανός, κάτι πάει κι έρχεται. Ο ελληνικός λαός, ως γνωστόν, είναι σε πόλεμο με τη χώρα του οπότε και ο καφές με τον οποίο τον περιέλουσαν μπορεί να θεωρηθεί ως πράξη αντίστασης απέναντι στις κατοχικές δυνάμεις. Η πράξη καταχωρίζεται στο έπος του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. 
 
Αν όμως τον προπηλάκισαν μόνο και μόνο επειδή δεν φορούσε τη στολή του αγανακτισμένου τρωγλοδύτη και δεν ούρλιαζε ρυθμικά, τότε πρόκειται σαφώς για επεισόδιο της μακράς πάλης των τάξεων. Μπορεί να τον πέρασαν και για μέλος της λίστας Λαγκάρντ φερ' ειπείν.
 
Για καλό και για κακό, λοιπόν, παίρνετε μαζί σας και κάνα αμπέχονο όταν κυκλοφορείτε, γιατί δεν ξέρετε τι είδους αγώνας θα βρεθεί στον δρόμο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: