"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Από τον Μαρξ στον Μάρσαλ!

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΨΗ

Οσο και αν προσπαθήσατε να είστε ο καλός μαθητής, η κ. Μέρκελ σας άφησε μετεξεταστέο
Με τα λόγια αυτά ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας ότι παρά τα μέτρα που ψηφίστηκαν, η δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων παραμένει στον αέρα. 

Με λίγο διαφορετικά λόγια, το είπε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: Αν δεν σας ρίξει ο λαός, θα σας ρίξει ο «κουτσός», υπονοώντας προφανώς τον κ. Σόιμπλε.

Νέα Aριστερά, νέα ήθη, η ίδια προσήλωση όμως σε μια ευκαιριακή τακτική, απόρροια της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώσει ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις. Το ότι μία μόλις ημέρα μετά το Eurogroup δρομολόγησε τις διαδικασίες για τη χορήγηση της δόσης είναι προφανώς μια μικρή λεπτομέρεια.

Για να είμαστε δίκαιοι, ο κ. Τσίπρας έκανε μια πρόταση: ένα ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ που θα διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους των χωρών του Νότου. Το αν είναι ρεαλιστικό, θα το δούμε. Σίγουρα πάντως ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνουν ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε έναν μήνα.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι σαφές: καταργούμε το Μνημόνιο, χάνουμε τα χρήματα και πρέπει να περάσουμε χωρίς δανεικά για όσο χρειαστεί μέχρι να στέρξουν Μέρκελ και Ολάντ να μας χρηματοδοτήσουν. 

 Τι κάνουμε;

Στη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα, υπάρχει έτοιμη η απάντηση: «Καμιά θυσία για το ευρώ». Και για να μην έχουμε την παραμικρή αμφιβολία για το τι εννοεί, προσθέτει: «Θα αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο τέτοιων απειλών ή εκβιασμών (για έξοδο από το ευρώ) με όλα ανεξαιρέτως τα όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε ακόμη και με τη χειρότερη έκβαση».

Θυμόμαστε τι έλεγε στις εκλογές αλλά και έως πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ουαί και αλίμονο σε όποιον τολμούσε να πει ότι με την πολιτική που προτείνει κινδυνεύει η Ελλάδα να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης. Κινδυνολόγο τον ανέβαζαν, πράκτορα των τραπεζιτών τον κατέβαζαν. Και να οι αναλύσεις για το πώς νομικά δεν μπορούμε να εκδιωχθούμε.

Ακόμα και στη συζήτηση στη Βουλή, προχθές, όταν ο κ. Ευ. Βενιζέλος έκανε μια σχετική αναφορά, πετάχτηκε λάβρος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να τον επαναφέρει στην τάξη. Δεν είχε προλάβει φαίνεται να διαβάσει τη διακήρυξη.

Το ενδιαφέρον σε αυτή τη νέα στροφή του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται βέβαια στο γεγονός ότι έπειτα από ένα αρχικό άνοιγμα σε μετριοπαθέστερες θέσεις επιστρέφουν τώρα σε μια αντιευρωπαϊκή ουσιαστικά πολιτική.

Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει τη δύναμη, ενδεχομένως και τη θέληση, να επιβληθεί στα στελέχη του Αριστερού Ρεύματος στα οποία οφείλει την προεδρική καρέκλα. Και το παλαιό ΠΑΣΟΚ, που ενσωμάτωσε, είναι τόσο ασυνάρτητο ιδεολογικά και πολιτικά, που δεν μπορεί να αποτελέσει ικανοποιητικό αντίβαρο.


Εχουν κυριαρχήσει έτσι οι ακραίες απόψεις αριστεριστών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς, σύμφωνα με τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του, απευθύνεται πλέον αποκλειστικά στο ΚΚΕ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πιο αντιευρωπαϊκά δεν γίνεται.

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά κάποιοι ονειρεύονται μια νέα Κούβα στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκτιμούν μάλιστα ότι η συγκυρία είναι τέτοια που το όνειρό τους μπορούν και να το πραγματοποιήσουν.

Τα περί Σχεδίου Μάρσαλ είναι σε κουβέντα να βρισκόμαστε. Για κάποιους αφελείς που θα ξυπνήσουν απότομα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: