"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ: Λυγίζουν οι πάλαι ποτέ ιαπωνικοί γίγαντες

Στο βαθύ κόκκινο βρίσκονται τα οικονομικά αποτελέσματα των ιαπωνικών κολοσσών ηλεκτρονικών ειδών Sony, Sharp και Panasonic, επιβεβαιώνοντας υποψίες ότι βρίσκονται σε αδύναμη θέση λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών στις τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης και άλλων ηλεκτρονικών ειδών, σε παγκόσμια κλίμακα. Η υποτονική ζήτηση, κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από τις αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες, έχει αποδυναμώσει ιαπωνικούς κολοσσούς που έπαιζαν επί σειρά ετών κυρίαρχο ρόλο στην αγορά ηλεκτρονικών ειδών.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, η Sharp παραδέχθηκε χθες ότι υπάρχουν «βάσιμες υποψίες» για τη δυνατότητά της να παραμείνει στον κλάδο αφού έχει ανακοινώσει ζημίες για δεύτερο συναπτό έτος. H Sharp, εταιρεία με 100ετή ιστορία, προειδοποίησε ότι αναμένει καθαρές ζημίες 450 δισ. γιεν ή 4,3 δισ. ευρώ για το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2013, υπερβαίνοντας εκτιμήσεις για ζημίες 250 δισ. γιεν ή 2,4 δισ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί τον Αύγουστο. Το προηγούμενο οικονομικό έτος είχε ήδη επιβαρυνθεί με καθαρές ζημίες 396 δισ. γιεν ή 3,8 δισ. ευρώ.

Τα δυσμενή οικονομικά δεδομένα της Sharp ανακοινώθηκαν μία ημέρα αφού η Panasonic αιφνιδίασε τους επενδυτές με ζημίες της τάξεως των 7,74 δισ. ευρώ. Είναι το δεύτερο διαδοχικό έτος που τα αποτελέσματα της Panasonic βρίσκονται στο κόκκινο όπως και της Sharp. 

Παράλληλα, η Sony δημοσιοποίησε ζημιές επί έβδομο συναπτό τρίμηνο, ένα αποτέλεσμα που σύμφωνα με το Bloomberg αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στην προτίμηση των καταναλωτών για τα προϊόντα της Apple και της Samsun Electronics. Μάλιστα, η Sony πρόκειται να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην παραγωγή συσκευών κινητής τηλεφωνίας, σε ηλεκτρονικά παιχνίδια και στην ψηφιακή επεξεργασία εικόνας.
Στα 15,5 δισ. γιεν ή 149 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι καθαρές ζημίες της Sony για το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους που λήγει τον Μάρτιο του 2013 έναντι προβλέψεων για κέρδη 15,6 δισ. γιεν ή 150 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας εφαρμόζει σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της, συμπεριλαμβανομένης της απόλυσης 10.000 εργαζομένων. 
 «Οι πωλήσεις τηλεοράσεων επίπεδης οθόνης έχουν υποχωρήσει δραματικά φέτος, λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη», παρατηρεί ο Ζούγια Αγιάντα, αναλυτής της Daiwa Securities στο Τόκιο, απευθυνόμενος στο πρακτορείο Bloomberg.

Η Sharp εξασφάλισε 360 δισ. γιεν ή 3,4 δισ. ευρώ σε νέες πιστώσεις, ένα ποσό που εκτιμά ότι είναι επαρκές για να καλύψει το οποιοδήποτε κενό χρηματοδότησης μέχρι τον επόμενο Ιούνιο, όταν θα χρειαστεί να αποπληρωθούν τα δάνεια. Mέχρι τότε, η Sharp υπολογίζει ότι θα έχει εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια από την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της. Το πρώτο εξάμηνο μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος οικονομικού έτους, οι καθαρές ζημίες της Sharp διαμορφώθηκαν στα 387,5 δισ. γιεν εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της, αλλά και έκτακτων δαπανών 84,4 δισ. γιεν μετά τη διαγραφή στην αξία των αποθεμάτων της σε τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης.

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: