"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Η Αίγυπτος κρατάει τα «κλειδιά» της Γάζας

Η Αίγυπτος φαίνεται ότι κρατάει το «κλειδί» των εξελίξεων στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που μαίνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και χιλιάδες έφεδροι καλούνται στις μονάδες τους -γεγονός που καθιστά πιο πιθανή μια χερσαία εισβολή. Μάλιστα, οι βομβαρδισμοί δεν διακόπηκαν ούτε στη διάρκεια της τρίωρης επίσκεψης που πραγματοποίησε προχθες το πρωί στη Γάζα ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Χισάμ Καντίλ.

Η ασυνήθιστη αυτή κίνηση αναδεικνύει τον καίριο ρόλο του Καΐρου -ταυτόχρονα, όμως, και τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί. Αλλωστε, από την πρώτη κιόλας στιγμή, οι πάντες στράφηκαν προς την πλευρά του, ζητώντας από την ηγεσία του να παρέμβει. «Οι Αιγύπτιοι ήταν πάντοτε ένας δίαυλος μέσω του οποίου περνούσαν μηνύματα. (...) Βρισκόμαστε σε επαφή με το αιγυπτιακό υπουργείο Αμυνας και ίσως αυτός είναι ένας δίαυλος μέσω του οποίου θα επιτευχθεί εκεχειρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μοσέ Γιαλόν.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσης από το Κάιρο να αναλάβει δράση
. «Καλέσαμε όσους έχουν κάποια επιρροή στη Χαμάς, όπως είναι η Αίγυπτος και η Τουρκία, καθώς και ορισμένοι Ευρωπαίοι, να την αξιοποιήσουν και να ζητήσουν από τη Χαμάς να αποκλιμακώσει την ένταση», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Μπεν Ρόουντς. Ανάλογη θέση πήρε και η Αγκ. Μέρκελ, επιρρίπτοντας παράλληλα όλη την ευθύνη για τον νέο γύρο συγκρούσεων στη Χαμάς.

Οπως είναι δε φυσικό, και η ισλαμική οργάνωση κάλεσε την Αίγυπτο για βοήθεια: «Απευθυνόμαστε στα αδέρφια μας εκεί, για να πάρουν τα μέτρα που θα αποτρέψουν τον εχθρό», δήλωσε ο ηγέτης της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγιε.

Είναι φανερό ότι η νέα πολιτική ελίτ της Αιγύπτου, η οποία έχει αναλάβει τα ηνία μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ και τις εκλογές που ακολούθησαν, καλείται να τηρήσει λεπτές ισορροπίες και να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Προερχόμενη από τα σπλάχνα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία θεωρείται ότι είναι ο πνευματικός (και όχι μόνο) μέντορας και της Χαμάς, είναι προφανές ότι οφείλει να στηρίξει την παλαιστινιακή οργάνωση και να καταδικάσει το Ισραήλ -γι' αυτό, άλλωστε, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός ζήτησε χθες να σταματήσει «η ισραηλινή επιθετικότητα».

Την ίδια στιγμή, όμως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν είναι έτοιμη να κάνει άμεσα το μεγάλο βήμα και να διαρρήξει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ -ακυρώνοντας, για παράδειγμα, την ειρηνευτική συνθήκη του 1979
. Κι αυτό οφείλεται σε δύο, κυρίως, λόγους: 

Αφενός, στο γεγονός ότι το πολιτικό Ισλάμ και ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι δεν έχουν σταθεροποιήσει την κυριαρχία τους στο εσωτερικό της χώρας (το κατεστημένο του στρατού και το σύστημα Μουμπάρακ παραμένουν ισχυρά). 

Αφετέρου δε, στο αίτημα βοήθειας που κατέθεσε πρόσφατα η Αίγυπτος στο ΔΝΤ, καθώς η οικονομική της κατάσταση είναι τραγική.

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι το Τελ Αβίβ επέλεξε προσεκτικά τη χρονική στιγμή για να εκδηλώσει τη νέα του επίθεση σε βάρος της Γάζας καθώς, με δεδομένη και την πίεση που δέχεται το καθεστώς Ασαντ στη Συρία, εκτιμά ότι η Χαμάς θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες. Παράλληλα, βεβαίως, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Εχούντ Μπαράκ προσπαθούν να πετύχουν με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: έχοντας προκηρύξει πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ για τις 22 Ιανουαρίου, οι ηγέτες των δύο βασικών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού ευελπιστούν ότι θα ενισχύσουν τη θέση τους -ειδικά ο Μπαράκ, καθώς οι Εργατικοί κινδύνευαν με συντριβή.

Μένει να αποδειχθεί πόσοι ακόμη άμαχοι θα πληρώσουν με το αίμα τους για όλα αυτά...

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: