"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Καταδίκη για τον τραυματισμό τεσσάρων κρατουμένων

Σε πρόστιμο 65.000 ευρώ για τον τραυματισμό τεσσάρων κρατουμένων κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής επιχείρησης σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης στα τέλη του 2000, καταδίκασε σήμερα την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δικαστές έκριναν με την απόφασή τους ότι παραβιάστηκε το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (που αφορά το "δικαίωμα στη ζωή") κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, στόχος της οποίας ήταν να τεθεί τέλος στην απεργία πείνας που πραγματοποιούσαν οι κρατούμενοι.

Το Δεκέμβριο του 2000, κατόπιν αιτήματος του διευθυντή της φυλακής του Μπαϊράμπασα, η αστυνομία παρενέβη για να υποχρεώσει τους απεργούς πείνας να δεχτούν ιατρική περίθαλψη, την οποία αρνούνταν. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης οι αστυνομικοί "έκαναν υπερβολική χρήση βίας και των όπλων τους" γεγονός που οδήγησε στο θάνατο δώδεκα κρατουμένων. Άλλοι 50 τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Μεταξύ των τραυματιών ήταν και οι τέσσερις που προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: 
οι Ντιντσέρ Οτλουτσιμέν, Τουρχάν Ταράκσι και Ερόλ Αρίκαν, οι οποίοι είχαν τραυματιστεί από σφαίρες και ο Χατζέρ Αρικάν ο οποίος υπέστη σοβαρά εγκαύματα όταν πήρε φωτιά το κελί του. Στην προσφυγή τους κατήγγειλαν ότι το τουρκικό κράτος δεν τήρησε την υποχρέωσή του να προστατεύσει τη ζωή των ανθρώπων που έχει θέσει υπό την επιτήρησή του.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να καταβάλουν αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ σε καθέναν από τους τρεις άνδρες που τραυματίστηκαν από σφαίρες και 20.000 ευρώ στον τέταρτο.

Οι δύο πλευρές έχουν στη διάθεσή τους περιθώριο τριών μηνών για να ζητήσουν την επανεξέταση της υπόθεσης.


EΘΝΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: