"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΡΑΝ: Βασάνισαν μπλόγκερ μέχρι θανάτου

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο ιρανός μπλόγκερ Σατάρ Μπεχεστί γνώριζε το τίμημα της στράτευσής του. Μερικές ημέρες πριν συλληφθεί, στις 28 Οκτωβρίου, ο 35χρονος ακτιβιστής έγραφε στο μπλογκ του: «Χθες απείλησαν να πουν στη μητέρα μου πως σύντομα θα βάλει τα μαύρα, αν δεν κλείσω το στόμα μου. Είπαν, "κάνουμε ό,τι θέλουμε". Θα το βουλώσεις και θα πάψεις να δίνεις πληροφορίες! Νύχτα - μέρα, οι τηλεφωνικές απειλές δεν σταματούν. Ως Ιρανός, δηλώνω ότι δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός μπροστά σε όλες αυτές τις δυστυχίες».
 
Μία εβδομάδα αργότερα, η οικογένειά του δέχθηκε ένα τηλεφώνημα και μια ψυχρή φωνή ζήτησε να πάει κάποιος να παραλάβει το πτώμα του. 

Τι συνέβη αυτές τις ημέρες που έμεινε υπό κράτηση; 

Σύμφωνα με πολλές διεθνείς ενώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο 35χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στη φυλακή Καρχιζάκ, κοντά στην Τεχεράνη. Για τη Διεθνή Αμνηστία, είναι πολύ πιθανό να υπέκυψε σε βασανιστήρια που του έκαναν αφού προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για τις διώξεις τις οποίες υφίστατο. Η Αμνηστία κάλεσε το Ιράν να αρχίσει «αμέσως» έρευνα. Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ ζήτησαν από τις Αρχές της Τεχεράνης να ερευνήσουν τον θάνατό του.
 
«Οι πράκτορες της Ισλαμικής Δημοκρατίας λένε πως "οι λαοί της Παλαιστίνης και του Μπαχρέιν υποφέρουν και ουδείς μιλάει γι' αυτούς και εσείς είσαστε προδότες". Οχι, δεν είμαστε προδότες. Λατρεύουμε την πατρίδα μας. Εσείς είσαστε οι προδότες. Κύριοι, λέτε ό,τι σας κατέβει και παρασύρετε τη χώρα στην καταστροφή. Δεν θα σωπάσω ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πεθάνω», είχε γράψει στις 28 Οκτωβρίου ο Σατάρ Μπεχεστί.
 
Σε άλλες εποχές το καθεστώς θα είχε πνίξει στα γρήγορα την υπόθεση, καταγγέλλοντας «συνωμοσία από το εξωτερικό». Ωστόσο τα νέα ψηφιακά μέσα έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Ετσι το ιρανικό Κοινοβούλιο, στο οποίο έχουν πλειοψηφία οι Συντηρητικοί, ανακοίνωσε τις προάλλες πως θα ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του μπλόγκερ. Μάλιστα ο βουλευτής Αχμάντ Ταβακολί ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να επιδείξει τη μεγαλύτερη διαφάνεια. «Γιατί ο δικαστικός μηχανισμός δεν δίνει εξηγήσεις; Υπάρχει ένας θάνατος και πρέπει να τον εξηγήσουν», δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Mehr. Πρόσθεσε πως οι Αρχές θα έκαναν καλύτερα να «καταπολεμήσουν τους υπεύθυνους της διαφθοράς, αντί να κάνουν τη ζωή δύσκολη στους μπλόγκερ». Οι δηλώσεις του βουλευτή εντάσσονται στην ενδοπαραταξιακή αντιπαράθεση των Συντηρητικών ανάμεσα στον Πρόεδρο Αχμαντινεζάντ και τους αντιπάλους του επτά μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.
 
«Αν το σύνθημά σας είναι, "σας συλλαμβάνουμε και σας βασανίζουμε, πρέπει να μείνετε σιωπηλοί!", το δικό μας είναι το εξής: "Μπήκαμε στο παιχνίδι. Σε αυτή τη μάχη, είτε θα εγκαταλείψουμε το κλουβί του σώματός μας είτε θα σπάσουμε το κλουβί της αδικίας σας"», έγραφε ο Σατάρ Μπεχεστί. «Ζήτω το Ιράν και η ζωή μου ας θυσιαστεί για τη χώρα μου!».

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: