"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Σχέδιο για «ζώνη της τουρκικής λίρας»

Στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας «ζώνης της λίρας» αναφέρθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. πολλοί μας λένε ''είμαι αντίθετος στο ευρώ - δεν θα ενταχθώ στην Ευρωζώνη''  Μας συμβουλεύουν ''μην ενταχθείτε ποτέ στην Ευρωζώνη, μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας ζώνη της λίρας''. Τους απαντώ ότι συμφωνώ».

Τη δήλωση του κ. Ερντογάν υποδέχθηκε θετικά μερίδα του τουρκικού Τύπου, με την Sabah να υποστηρίζει ότι «είναι η κατάλληλη στιγμή» και ότι υπάρχει «ισχυρή στήριξη» από την επιχειρηματική κοινότητα στην Τουρκία. 

 Στον αντίποδα, η Milliyet κάνει λόγο για «τρέλες» και «φαντασιοπληξία». Δεν είναι ακόμα σαφές αν πρόκειται για ένα νέο σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης ή απλά παρανοήθηκαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, που ήθελε να πει ότι πρέπει να ενισχυθούν οι εμπορικές συναλλαγές σε λίρες και όχι σε ξένο νόμισμα.

Η τούρκικη λίρα είναι νόμισμα αδύναμο. Μόλις πέρσι απώλεσε το ένα πέμπτο της αξίας της έναντι του δολαρίου. Φέτος, έχει ενισχυθεί 5% από την αρχή τους έτους. Προσπαθώντας να ενισχύσουν την αξιοπιστία του νομίσματος και να αξιοποιήσουν τη δυναμική που παρουσιάζει τελευταία η οικονομία, οι τουρκικές Αρχές υιοθέτησαν την άνοιξη νέο σύμβολο για το εθνικό νόμισμα: Μια «άγκυρα» (σύμβολο σταθερότητας) που μοιάζει με το γράμμα «t» αλλά η κάθετη γραμμή είναι διπλή (όπως οι οριζόντιες γραμμές στο σύμβολο του ευρώ).

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: