"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΡΑΝ - ΠΡΟΣΩΠΑ: Η εφιαλτική περιπέτεια μιας καθηγήτριας από σκόπιμο "λάθος" των δυτικών ΜΜΕ

Τον Ιούνιο του 2009 η Νέδα Αγα Σολτάν σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Τεχεράνη και έγινε το πρόσωπο του αντικαθεστωτικού κινήματος στο Ιράν. Μόνο που το πρόσωπο που προβάλλαν τα ΜΜΕ ανήκει στην Νέδα Σολτάνι, καθηγήτρια πανεπιστημίου που είδε τη ζωή της να μετατρέπεται σε εφιάλτη.

Οπως διηγείται η ίδια εκείνη την ημέρα, με το που άνοιξε το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο, βρέθηκε μπροστά σε μία πλημμύρα αιτήσεων φιλίας από το Facebook και δέχθηκε δεκάδες τηλέφωνα από συγγενείς, φίλους και συνεργάτες που είχαν δει το πρόσωπο της στο CNN, το Fox News και ιρανικά ΜΜΕ ως φωτογραφία της νεκρής διαδηλώτριας Νέδα Αγά Σολτάν. Οι προσπάθειες να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για το λάθος αποδείχθηκαν μάταιες και η φωτογραφία της εξακολούθησε να χρησιμοποιείται μαζί με το βίντεο του θανάτου της διαδηλώτριας.

Πολλοί την κατηγόρησαν ως πράκτορα του καθεστώτος, που προσπαθούσε να συκοφαντήσει την ηρωίδα του αντικαθεστωτικού κινήματος, ενώ το καθεστώς, που έκανε το παν για να καθαρίσει τα χέρια του από το αίμα της σκοτωμένης διαδηλώτριας, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το λάθος προς όφελός του, λέγοντας ότι η γυναίκα δεν σκοτώθηκε στις διαδηλώσεις και όλα ήταν μία σκευωρία των εχθρών του Ιράν. 

Η καθηγήτρια αρνήθηκε να συνεργαστεί και κατηγορήθηκε ως πράκτορας της CIA. Για να γλιτώσει τη θανατική καταδίκη η Σολτανί «δραπέτευσε» από τη χώρα. Πέρασε στην Τουρκία και από εκεί στην Ελλάδα και τη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση την έβαλε σε στρατόπεδο μέχρι τη στιγμή που της χορήγησε πολιτικό άσυλο.  

Σήμερα, νιώθει μεγαλύτερο θυμό εναντίον των δυτικών ΜΜΕ που εν γνώσει τους την εξέθεσαν σε κίνδυνο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: