"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: «Δεν έχω τύψεις. Και σήμερα θα έκανα πραξικόπημα» δηλώνει ο Εβρεν

Αμετανόητος εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο ο πρώην στρατηγός Κενάν Εβρέν, επικεφαλής της χούντας του 1980 στην Τουρκία, ο οποίος αρνήθηκε για δεύτερη ημέρα να απαντήσει στις ερωτήσεις του δικαστηρίου της Άγκυρας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση του στρατιωτικού πραξικοπήματος.«Δεν έχω τύψεις (…) Και σήμερα θα έκανα το ίδιο», δήλωσε ο Εβρέν.

«Δεν θα απαντήσω στις ερωτήσεις σας», δήλωσε ο Εβρέν, 94 ετών, στους δικηγόρους της κατηγορούσας αρχής που τον ρώτησαν για την ευθύνη του στην καταστολή που ακολούθησε το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Ο Εβρέν απολογήθηκε από το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται μέσω βιντεοδιάσκεψης.
 O Εβρέν, επιτελάρχης του τουρκικού στρατού ως το 1989, και ο πρώην αρχηγός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Ταχσίν Σαχίνκαγια, 86 ετών, δικαιολόγησαν το πραξικόπημα του 1980 λέγοντας ότι έδρασαν από «συνταγματικό καθήκον» και αγάπη για την πατρίδα, ώστε να τερματιστεί η πολιτική αστάθεια που επικρατούσε τότε στην Τουρκία.

«Δεν έχω τύψεις (…) Και σήμερα θα έκανα το ίδιο»,
δήλωσε ο Εβρέν.

Εξάλλου οι δύο πρώην στρατηγοί ισχυρίστηκαν ότι το δικαστήριο αυτό δεν είναι αρμόδιο για να τους κρίνει και αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις της κατηγορούσας αρχής.


Η ιστορική δίκη των δύο πρώην στρατιωτικών, που άρχισε στις 4 Απριλίου, είναι η πρώτη που γίνεται στην Τουρκία εναντίον των πρωτεργατών του πραξικοπήματος. Καθώς και οι δύο νοσηλεύονται σε νοσοκομείο εξαιτίας της κατάστασης της υγείας τους, μέχρι τώρα δήλωναν ότι δεν μπορούν να παραστούν στην ακροαματική διαδικασία.

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: