"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Αθωώθηκαν στη Χάγη δύο Κροάτες στρατηγοί αν και πρωτόδικα είχαν κριθεί ένοχοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας -- Την σφαγή στα νοσοκομεία της Κράινας την έκανε ο... Χατζηπετρής!!!

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) αθώωσε τους δύο Κροάτες στρατηγούς, τον Αντε Γκοτόβινα και τον Μλάντεν Μάρκατς, οι οποίοι είχαν κριθεί πρωτοδίκως ένοχοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση των κανόνων πολέμου. 

Ο Αντε Γκοτόβινα κρίθηκε αθώος για την εμπλοκή του στη στρατιωτική επίθεση εναντίον νοσοκομείων και αμάχων κατά τη διάρκεια επιχείρησης του κροατικού στρατού για την ανακατάληψη, το 1995, της περιοχής της Κράινας από τους Σέρβους, οι οποίοι την είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Ο Γκοτόβινα, που θεωρείται ήρωας στην Κροατία, αφέθηκε ελεύθερος μαζί με τον πρώην διοικητή της κροατικής αστυνομίας, Μλάντεν Μάρκατς.

Η αθώωση των δύο ανδρών έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στην Κροατία. Ωστόσο, η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε οργή στη Σερβία. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, Ρασιμ Λάζιτς, ο οποίος είναι αρμόδιος και για τη συνεργασία της Σερβίας με το Διεθνές Διακαστήριο, το ICTY έχασε κάθε ίχνος αξιοπιστίας με τη συγκεκριμένη απόφαση

«Η απόφαση δεν έχει λογική. Διαπράχθηκαν αδιαμφισβήτητα εγκλήματα κατά τη διάρκεια της “επιχείρησης Καταιγίδα”, αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν έχει φυλακιστεί γι’ αυτά», δήλωσε. Σημειωτέον ότι η ετυμηγορία του συμβουλίου εφετών του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης αποτελεί τη μεγαλύτερη ανατροπή απόφασης του εν λόγω δικαστηρίου στη διάρκεια των σχεδόν δύο δεκαετιών της λειτουργίας του.

Στην πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ, βετεράνοι του πολέμου κρατώντας σημαίες της Κροατίας και των στρατιωτικών μονάδων που συμμετείχαν στον πόλεμο, πανηγύριζαν για την αθώωση των δύο στρατηγών και φώναζαν συνθήματα υπέρ τους.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: