"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΓΓΛΙΑ: Οι μισοί Βρετανοί θέλουν έξοδο από την ΕΕ

Υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα τάσσονταν σχεδόν οι μισοί Βρετανοί εάν καλούνταν να ψηφίσουν σε σχετικό δημοψήφισμα σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov, που αποτελεί ταυτόχρονα και ηχηρό μήνυμα προς τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Το 49% τάσσεται υπέρ της αποχώρησης από την οικογένεια των 27, ενώ το 28% επιθυμεί την παραμονή στην ΕΕ. Αναποφάσιστο εμφανίζεται το 17%, ενώ οι υπόλοιποι δεν εκδηλώνουν την επιθυμία να ψηφίσουν.

Η χλιαρή στάση της Βρετανίας απέναντι στην Ευρώπη έχει προκαλέσει την δυσφορία πολλών εκ των εταίρων και αναζωπύρωσε τα σενάρια περί αποχώρησης της χώρας από το ευρωπαϊκό κλαμπ, μέλος του οποίου έγινε το 1973.

Έχει ήδη διεξαχθεί δημοψήφισμα to 1975 για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, με το 67,2% των πολιτών να τάσσεται υπέρ.

Ο Κάμερον δεν επιθυμεί την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το θέμα, είναι αντιμέτωπος ωστόσο με ολοένα αυξανόμενες πιέσεις από τους αντάρτες στους κόλπους του κόμματός του, που επιθυμούν να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση κατά τις συνομιλίες για τα δημοσιονομικά της ΕΕ που θα ακολουθήσουν αργότερα μέσα στο μήνα.


Κατά την   συνάντηση του  στο Λονδίνο με την Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος συνέστησε την Βρετανία να μην γυρίσει την πλάτη της στην ΕΕ.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: