"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΟΠΑΤΕΡΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ατοπα και ουτοπία

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
Του ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
Πριν από λίγους μήνες φοιτητές σε επαρχιακό πανεπιστήμιο έχτισαν με τούβλα τον πρύτανη στο γραφείο του, πριν από χρόνια μπουκάριζαν «φοιτητές» σε ώρα εκλογών όπου οι εκλέκτορες ψήφιζαν για την ανακήρυξη διδακτόρων ή την εξέλιξη καθηγητών και έσχιζαν τα πρακτικά.  
Πρόπερσι, πέρσι και χθες μπουκάραν (ναι, μπουκάρουν όπως ακριβώς οι ρουμάνοι διαρρήκτες) και χωρίς λέξη, χωρίς διακηρύξεις πια (μαθαίνω, κάπου και με άκρα... ευγένεια) αρπάζουν τις κάλπες όπου οι καθηγητές ετοιμάζονται να ψηφίσουν βάσει νόμου τα νέα διοικητικά όργανα των Ανωτάτων Ιδρυμάτων
Παλαιότερα καταλάμβαναν πανεπιστήμια και απείχαν από τα μαθήματα (γιατί βέβαια ένας φοιτητής δεν είναι εργαζόμενος για να απεργεί!) γιατί, λέει, με νόμο εντατικοποιήθηκαν οι σπουδές ή περιορίστηκαν οι εξεταστικές περίοδοι. 
Ακόμη παλαιότερα υπήρχε το πολιτικό πέντε που το απαιτούσαν, συχνά χωρίς καν να δίνουν εξετάσεις, όσοι διακήρυτταν ότι είχαν αντιχουντική δράση.
 Πολλά από αυτά τα πολιτικά πέντε σήμερα πιθανόν χειρουργούν, υπερασπίζονται βαποράκια στο δικαστήριο, διδάσκουν Δημουλά στα σχολεία και μυούν στην αρετή από του άμβωνος χριστεπώνυμα πλήθη.

Δεν ξέρω αν η οικονομική κρίση θα περάσει κάποτε. Πιθανόν. Κι αλλού χτύπησε και πέρασε. Και εδώ. Αν όμως δεν δείτε φοιτητές να διαμαρτύρονται για άθλια συγγράμματα, για ρεμπεσκέδες κατόχους καθηγητικών εδρών, για ελαστικές εξετάσεις με σικέ ύλη και αναρτημένες στο Διαδίκτυο τις ερωτήσεις που θα τεθούν προς απάντηση, αν δεν δείτε φοιτητές να μη συναλλάσονται με υποψήφιους πρυτάνεις με αμοιβή τη συγκυβέρνηση και την καταστρατήγηση του νόμου, μην περιμένετε ο τόπος αυτός να σταθεί στα πόδια του
Υπήρχε άραγε πριν από τον Μεταξά, τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι κόμμα στην Ελλάδα με τμήμα νεολαίας; Είχαν νεολαία ο Ελεύθεριος Βενιζέλος, ο Παπαναστασίου, ο Γούναρης; Οι νεολαίες είναι εφεύρεση των φασισμών και της Κομσομόλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: