"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σαν σήμερα (2/11/ΧΧΧΧ)

1789: Εθνικοποιείται η περιουσία της γαλλικής εκκλησίας κατα την Γαλλική επανάσταση.

1823: Σε μήνυμά του στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε αναγνωρίζει το δικαίωμα των επαναστατημένων Ελλήνων στην ανεξαρτησία.

1917: Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ, δηλώνει ότι «ήρθε η ώρα, οι Εβραίοι να αποκτήσουν κράτος στην Παλαιστίνη». Έμεινε στην ιστορία ως «Διακήρυξη Μπάλφουρ», πάνω στην οποία βασίστηκε η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

1940: Ιταλικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τις πόλεις Ιωάννινα, Μέτσοβο, Καστοριά, Καρδίτσα, Πύλο, Αιτωλικό, Πάτρα, Χανιά, Ρέθυμνο, Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη. 90 νεκροί και 209 τραυματίες οι απώλειες στον άμαχο πληθυσμό.

1906: Γεννιέται ο ιταλός σκηνοθέτης Λουκίνο Βισκόντι,

1911: Γεννιέται ο Οδυσσέας Ελύτης (Αλεπουδέλης),. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979.

1950: Πεθαίνει ο ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο (Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1925).

1960: Πεθαίνει πάνω στο πόντιουμ, ενώ διηύθυνε πρόβα στη Σκάλα του Μιλάνου Δημήτρης Μητρόπουλος, έλληνας αρχιμουσικός και συνθέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: