"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και εγγυόμαστε»


Ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάζει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προχθές, με τη συνεχή επανάληψη της δήλωσης «αναλαμβάνουμε την ευθύνη και εγγυόμαστε», αναρωτήθηκα γιατί δεν ακούμπησε πάνω στο τόσο πιο βροντερό «Θα», που έφερε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία το 1981. 

Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αντλήσει σημειολογικές αναφορές από το σαρωτικό «ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα», να δείξει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καλπάζει νομοτελειακά προς την εξουσία και παίρνει μαζί του και πολλούς «παλιούς ΠΑΣΟΚους», μαζί με πολλά άλλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας. Την ίδια ώρα, όμως, ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να φαίνεται μόνο απομίμηση του Ανδρέα, έτσι το «Θα» πρέπει να έχει τη δική του σφραγίδα.
 
Το «αναλαμβάνουμε την ευθύνη και εγγυόμαστε» είναι στην καρδιά του φαινομένου ΣΥΡΙΖΑ και του προγράμματός του. Εμπεριέχει τα καλά και τα κακά που προσφέρει στην πολιτική σκηνή αυτό το έως πρόσφατα μικρό κόμμα που συνασπίζει το νέο με το παλιό, το λογικό με το παράλογο, το όνειρο με την αλαζονεία. Υποδεικνύει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές είναι θέμα «προσωπικό», δηλαδή, κομματικό, όχι εθνικό. Οπως είπε στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας: «Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι το μόνο δίλημμα της 17ης Ιουνίου συμπυκνώνεται στη διάζευξη: Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ 

Το ερώτημα τον εκλογών, δηλαδή, δεν είναι ευρώ ή δραχμή, μεταρρύθμιση ή κατάρρευση, αλλά το πόσο θα επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχήσει στο τρίγωνο Ελλάδα–τρόικα–ΣΥΡΙΖΑ, να εξοβελίσει την τρόικα.

Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του δηλώνουν ότι «αναλαμβάνουν την ευθύνη» και εγγυώνται καλό αποτέλεσμα της πολιτικής τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι εκπροσωπεί το νέο και μπορεί να καταγγέλλει συνεχώς χωρίς να φοβάται τις συνέπειες. Τώρα που καλείται να παίξει σημαντικότατο ρόλο στην πολιτική ζωή, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση, το πρόγραμμά του αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον. Το ζήτημα εδώ είναι το πόσο θα επιτύχει να συνδυάσει την ανάγκη για νέο αέρα στην πολιτική με τη σταθερότητα που έχει τόσο ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία. Τα σημάδια είναι ανησυχητικά.

Το πιο δραματικό στοιχείο του προγράμματος είναι η ρήξη με την Ευρώπη και τους άλλους δανειστές και εταίρους. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς, αμέσως μόλις συγκροτηθεί η νέα Βουλή, θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων του», είπε ο κ. Τσίπρας. «Η νέα κυβέρνηση θα καταγγείλει τους επαχθείς όρους και θα ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους της χώρας, θα αναζητηθεί ευρωπαϊκή λύση».  

Αδιαφορεί για το γεγονός ότι οι εταίροι μας απαιτούν πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων και ότι τα λεφτά που δανειζόμαστε έρχονται πλέον από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Ο,τι κάνει η Ελλάδα σε σχέση με το χρέος της γίνεται εις βάρος άλλων Ευρωπαίων. Η αντίδρασή τους μπορεί να μην είναι αυτή που περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι αυτό της μετανάστευσης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές χρήσιμες ιδέες. Αλλά η «σταδιακή παραχώρηση ταξιδιωτικών εγγράφων για τον μεγάλο όγκο των μεταναστών που επιθυμούν να αποχωρήσουν από το ελληνικό έδαφος» υπονοεί ότι αυτοί θα φεύγουν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες· οπότε, οι μέρες παραμονής της Ελλάδας στη συνθήκη του Σένγκεν θα είναι μετρημένες

Για τον κ. Τσίπρα, όμως, δεν υπάρχει κίνδυνος να απομονωθεί η Ελλάδα. Αντιθέτως, ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «ένα σχέδιο–πυξίδα για την ευρωπαϊκή Αριστερά». Πιστεύει, επίσης, ότι «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει πρωτοπόρος δύναμη αλλαγής στην Ευρώπη».

Αλλά και το υπόλοιπο πρόγραμμα είναι γεμάτο αντιφάσεις και αναπάντητους γρίφους, όπως συνηθίζουν τα κόμματά μας. «Δεν ισχυριζόμαστε πως λεφτά υπάρχουν. Δεν θα καταφεύγαμε ποτέ σε αυτήν τη χυδαιότητα», είπε ο κ. Τσίπρας. Νωρίτερα, υποσχέθηκε ανακούφιση των πληγέντων από την κρίση, σταθερότητα της οικονομίας, ασφάλεια και ελπίδα, κρατικοποίηση τραπεζών και διαγραφή χρεών, κατάργηση περικοπών και χαρατσιών, ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης και πολλά άλλα που έχουμε ακούσει πολλές φορές. (Εδώ μιλάμε για χώρα που ακόμη δεν έχει κτηματολόγιο.) 

Πέρα από το νέο φορολογικό σύστημα και την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει πού θα βρει τα λεφτά. Είναι σίγουρο, όμως, ότι θα τα επιτύχει όλα. Αλλωστε, αναλαμβάνει την ευθύνη και το εγγυάται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: