"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Αποκάλυψε στοιχεία για την επάνδρωση του στρατού της - Ετοιμάζει μεταρρυθμίσεις

ΑΓΚΥΡΑ. Τον αριθμό των στρατευμένων Τούρκων, αλλά και τον ακριβή αριθμό των αξιωματικών του τουρκικού στρατού, αποκάλυψε προχθες για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα του το τουρκικό επιτελείο εθνικής άμυνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 720.000 Τούρκοι στρατιώτες και πολιτικό προσωπικό στελεχώνουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, που διοικούνται από 365 στρατηγούς και ναυάρχους. Τη συντριπτική πλειονότητα των στρατιωτών αποτελούν κληρωτοί (465.000), ενώ οι μόνιμοι χωρίζονται σε 40.000 αξιωματικούς και 96.000 υπαξιωματικούς. Τα υπόλοιπα στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ανήκουν στις ειδικές δυνάμεις, αλλά και τις παραστρατιωτικές μονάδες της χωροφυλακής, στρατοχωροφυλακής και συνοριοφυλακής.

Η προχθεσινή ανακοίνωση αναμένεται να δώσει το έναυσμα για σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έχει προαναγγείλει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν

Μια από τις μεταρρυθμίσεις θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες άνω των 30 ετών να μη στρατεύονται, αφού πληρώσουν διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, ενώ άλλη πρόταση αφορά τη θέσπιση εναλλακτικής θητείας για αρνητές συνειδήσεως, για πρώτη φορά στη νεότερη τουρκική ιστορία. Η εναλλακτική θητεία για τους αρνητές αποτελεί απαίτηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο ανήκει η Τουρκία.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στη γείτονα, κάθε άρρην Τούρκος πολίτης ηλικίας 19 με 41 ετών οφείλει να υπηρετήσει θητεία διάρκειας 15 μηνών, ενώ η θητεία για αποφοίτους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έχει διάρκεια έξι μηνών.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: