"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Ξανά σε ρόλο "Μητέρας Πατρίδας" με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Τον ρόλο της ως «μητέρας πατρίδας» έναντι των Κατεχομένων της Κύπρου επιβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία η Άγκυρα. Με βάση αυτήν στην στρατηγική διατυπώθηκε και το μήνυμα του υπουργού Έγκεμεν Μπαγίς, με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Ο κ. Μπαγίς, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, υπενθύμισε στους Τουρκοκυπρίους ότι τα τελευταία εννέα χρόνια η τουρκική κυβέρνηση έχει πετύχει πολλά προς όφελος των Τουρκοκυπρίων στον τομέα της ανάπτυξης και της ευημερίας τους.

Παράλληλα, καταλόγισε ευθύνες στην ΕΕ για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας πως τελικά οι Βρυξέλλες ανταμείβουν τους Ελληνοκυπρίους για την «αρνητική στάση» τους και δεν επιθυμούσαν καμία λύση.

«Έχουμε αποδείξει σε όλο τον κόσμο ποιοι πραγματικά επιθυμούν τη λύση», αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Μπαγίς.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε δικό του μήνυμα, δήλωσε πως η 15η Νοεμβρίου 1983 είναι μια επέτειος που παραπέμπει στην προσπάθεια ολοκλήρωσης και τελείωσης του εγκλήματος κατά της Κύπρου και μονιμοποίησης της διχοτόμησης του νησιού, κάνοντας παράλληλα λόγο για αποσχιστική ενέργεια την οποία οργανωμένα και στοχοπροσηλωμένα εφαρμόζει η Τουρκία, παρ' όλο που έχει καταδικαστεί με το ψήφισμα 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας ομόφωνα.

«Αναμένουμε», πρόσθεσε, «από τη διεθνή κοινότητα πιο έντονη καταδίκη της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και την άσκηση πιο αποτελεσματικών πιέσεων ούτως ώστε να φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, στη βάση που περιγράφεται με σαφήνεια από το ψήφισμα 1251 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχει επαναλάβει πλείστες τόσες φορές στη διάρκεια των τριμερών συναντήσεων ο ΓΓ του ΟΗΕ». Η υλοποίηση των προνοιών του ψηφίσματος, εκτίμησε, «σίγουρα θα οδηγήσει σε μια συμφωνημένη λύση που θα οδηγήσει στην επανένωση του κράτους και του λαού. Εκείνο που χρειαζόμαστε δεν είναι διαιώνιση της διχοτόμησης, αλλά την επάνοδο σε μια ενωμένη ελεύθερη και δημοκρατική Κύπρο, διζωνική, δικοινοτική και ομοσπονδιακή».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: