"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Για τι πράγμα ακριβώς είναι ευγνώμων ο Βαρθολομαίος? (What is Bartholomew grateful for?)


Tην αίσθηση ότι είναι ευγνώμων στην τουρκική κυβέρνηση για την άδεια λειτουργίας στη Σουμελά έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Εχει ενδιαφέρον ότι ένας θρησκευτικός ηγέτης ευχαριστεί μια κυβέρνηση επειδή του επιτρέπει να λειτουργήσει σε θρησκευτικό ίδρυμα που ανήκει στην κοινότητά του και ανοίγει μόνο μία ημέρα κάθε χρόνο.

Λέγοντας «ευχαριστώ», εξέφραζε ευγνωμοσύνη όχι μόνο για τη μικρή αυτή «χάρη» αλλά για τις γενικότερες συνθήκες, που θα πρέπει να θεωρεί ότι βελτιώθηκαν πολύ.  

Δεν αρνούμαι ότι υπήρξε πρόοδος [αλλά]... ούτε ένα «νόμιμο δικαίωμα» δεν έχει δοθεί στο Πατριαρχείο. Η οικουμενικότητά του δεν έχει αναγνωριστεί και οι θεσμοί του δεν έχουν νομιμοποιηθεί, η Χάλκη δεν έχει ανοίξει και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα γίνει στο σύντομο μέλλον. Είναι πολλά και σημαντικά τα προβλήματα που το Πατριαρχείο περιμένει να λυθούν. Το Πατριαρχείο απειλείται με εξαφάνιση και αυτό δεν έχει αλλάξει.

Ναι, στον επιζώντα ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης μπορεί να δόθηκε τροφή, ρούχα κ.λπ., όμως οι συνθήκες ζωής του πόρρω απέχουν από τα ελάχιστα αποδεκτά πολιτικά δικαιώματα. Εξέλιπαν προ πολλού τα προσχήματα της κυβέρνησης για τη λήψη αναγκαίων μέτρων που θα εξασφαλίσουν την επιβίωση του ιστορικού αυτού θεσμού. Ισως έφτασε η ώρα να απαιτήσει το Πατριαρχείο από την τουρκική κυβέρνηση συγκεκριμένα, νομικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: