"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


MEΞΙΚΟ: Δημοσιογράφοι σε κίνδυνο, ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ (Asylum for journalists under attack in Mexico)


Το Μεξικό είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους δημοσιογράφων στην αμερικανική ήπειρο.

Πάνω από 30 έχουν σκοτωθεί από το 2006. [...] Ορισμένοι ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ. Ανάμεσά τους ο Εμίλιο Γκουτιέρες που διέφυγε από την Τσιουάουα για το Νέο Μεξικό το 2008, ύστερα από απειλές κατά της ζωής του, τις οποίες απέδωσε στα ρεπορτάζ του για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το μεξικανικό στρατό. [...] Η υπόθεσή του -και άλλων τριών που βρίσκονται στις ΗΠΑ- εκκρεμεί νομικά, στριμωγμένη στον όγκο των αιτήσεων. [...]

Η χορήγηση ασύλου είναι δύσκολη υπόθεση, και έτσι θα πρέπει να παραμείνει. Οι αιτούντες θα πρέπει να αποδείξουν το βάσιμο του φόβου τους ότι θα διωχθούν λόγω της φυλής, της εθνικότητας, της πολιτικής τους άποψης ή της συμμετοχής τους σε οργάνωση, όπως επίσης και ότι η κυβέρνησή τους αδυνατεί ή δεν επιθυμεί να τους προστατεύσει από δίωξη.

Ορισμένες οργανώσεις κατά της μετανάστευσης φοβούνται ότι η χορήγηση ασύλου στους Μεξικανούς δημοσιογράφους θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και για άλλους που θα υποστηρίξουν ότι είναι θύματα της βίας των ναρκωτικών. Η ιστορία όμως δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Το 2010 εγκρίθηκαν μόνο 160 αιτήσεις για άσυλο -λιγότερο από το 3% όλων των αιτήσεων Μεξικανών. Ο Γκουτιέρες και άλλοι Μεξικανοί δημοσιογράφοι δεν ζητούν ειδική μεταχείριση αλλά μια ευκαιρία να υποστηρίξουν την υπόθεσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: