"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Καταργούν τη διδασκαλία της Μυθολογίας στο Δημοτικό!

Κάτι «ψήνεται» πάλι με τη διδασκαλία της Ιστορίας στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, καθώς οι πληροφορίες, αλλά και οι... διαρροές για το Νέο Σχολείο που έχει εξαγγείλει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου κατατείνουν στο ότι γίνονται πάλι επιλεκτικά «κουρέματα» της ύλης, ενώ επιχειρείται να αλλάξει η φιλοσοφία και να προκρίνεται ο τοπικός παράγων έναντι του εθνικού!

Γι' αυτό ίσως και η υπουργός Παιδείας δεν έχει δώσει την έγκριση για να εκδοθεί και να διανεμηθεί στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο το βιβλίο της Ιστορίας που αντικατέστησε το επαίσχυντο πόνημα της κ. Ρεπούση. 

Συγκεκριμένα, κόβουν εντελώς τη διδασκαλία της Μυθολογίας που αποτελεί τμήμα της αρχαίας ελληνικής παράδοσης, ενώ υποβαθμίζεται έντεχνα ο ρόλος της εθνικής Ιστορίας προς όφελος της τοπικής Ιστορίας. Επίσης η εξαγγελθείσα δημιουργία ενιαίου κύκλου διδασκαλίας από την Γ' Δημοτικού μέχρι την Γ' Γυμνασίου υποβαθμίζει την Αρχαία και τη Βυζαντινή Ιστορία, που πλέον δεν θα διδάσκεται στο Γυμνάσιο όπως γινόταν μέχρι σήμερα!

Για την κωλυσιεργία της υπουργού Παιδείας να εγκρίνει την έκδοση και διανομή του βιβλίου της Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού κατέθεσε ερώτηση ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης. Όπως αναφέρει ο κ. Στυλιανίδης, το νέο βιβλίο της ΣΤ' Δημοτικού είναι έτοιμο, έχει περάσει απ' όλες τις αξιολογήσεις και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει εισηγηθεί τη διανομή του στα σχολεία από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η εισήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, υπογραμμίζει, έγινε αποδεκτή και από τον ειδικό γραμματέα του Ενιαίου Τομέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μιχάλη Κοντογιάννη και προωθήθηκε στην ιεραρχία, ώστε να πάρει την τελική υπογραφή από την υπουργό και να προχωρήσει η παραγωγή του.

Η υπουργός, όμως, άγνωστο για ποιον λόγο, δεν έδωσε την έγκρισή της και, όπως φαίνεται και από τον ετήσιο οδηγό διδακτικών βιβλίων που εκδίδει το υπουργείο, κατά τη νέα σχολική χρονιά θα διανεμηθεί το παλιό βιβλίο της Ιστορίας.

Γι' αυτό και ο κ. Στυλιανίδης ερωτά την υπουργό Παιδείας για ποιον λόγο δεν εγκρίνει την έκδοση και διανομή του νέου βιβλίου. «Μήπως θεωρεί ότι δεν έπρεπε ν' αντικατασταθεί το βιβλίο της κ. Ρεπούση, το οποίο είχε σημαντικές ανακρίβειες, όπως υποστηρίζει και η Ακαδημία Αθηνών», τονίζει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ερωτά αν ισχύουν τα όσα δημοσίευσε το «Π» στις 10 Ιουλίου, σύμφωνα με τα οποία σύμβουλος της υπουργού ανατρέπει όλη τη νόμιμη διαδικασία και την ουσιαστική επιστημονική αξιολόγηση, εμποδίζοντας την έκδοση του βιβλίου, προκειμένου να δικαιώσει εκ των υστέρων όσους, ιδεολογικοποιώντας την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, δίχασαν την εκπαιδευτική κοινότητα και αμφισβήτησαν την ιστορική αλήθεια.

Σιγή... ιχθύος
Στο μεταξύ, εδώ και 15 μέρες (αμέσως μετά το δημοσίευμα του «Π») οι συγγραφείς του νέου βιβλίου έστειλαν επιστολή στην κ. Χριστοφιλοπούλου, στην οποία εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για την τύχη του βιβλίου και φυσικά ζητούσαν εξηγήσεις.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής, παρόλο που το θέμα επείγει, γιατί ο Σεπτέμβριος είναι προ των πυλών και οι φήμες αναφέρουν πως το υπουργείο θέλει να κερδίσει χρόνο παραπέμποντας την έκδοση του βιβλίου για το επόμενο σχολικό έτος, συνδυάζοντάς το με την εφαρμογή του Νέου Σχολείου που εξήγγειλε η Άννα Διαμαντοπούλου, του οποίου οι προτεραιότητες ίσως κριθεί ότι δεν ταιριάζουν με το νέο βιβλίο!

Να σημειώσουμε ότι επιστολή διαμαρτυρίας προς την κ. Διαμαντοπούλου με αφορμή το δημοσίευμα του «Π» έστειλε και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Και πάει περίπατο η Ιστορία από τη στιγμή που δεν πέρασαν οι... καινοτομίες της παρέες Ρεπούση.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

1 σχόλιο:

Diama4 είπε...

κόβουν εντελώς τη διδασκαλία της Μυθολογίας που αποτελεί τμήμα της αρχαίας ελληνικής παράδοσης

Ετοιμάστε κρεμάλες.
Δεν πάει άλλο