"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Liberation: ΔΝΤ και η Ε.Ε. κυβερνούν την Ελλάδα

Liberation

Η ελληνική τραγωδία συνεχίζεται. Περιμένοντας βοήθεια και τελώντας υπό οικονομική κηδεμονία, η Ελλάδα βλέπει το σημαντικότερο κομμάτι τής κυριαρχίας της να εξατμίζεται, εν μέσω μιας ατελείωτης κρίσης.

Πλέον το ΔΝΤ και η Ε.Ε. κυβερνούν τη χώρα. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση δεν έχει πια άλλη λύση από το να ακολουθήσει το δρακόντειο οδικό χάρτη που καταρτίζουν η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες, στο πλαίσιο σεναρίου που θυμίζει καταστάσεις πολέμου ή ανθρωπιστικής καταστροφής, στις οποίες η διεθνής κοινότητα αναλαμβάνει ένα κατεστραμμένο κράτος που πρέπει να ανοικοδομήσει εκ θεμελίων.

«Οικοδόμηση κράτους» στην καρδιά της Ε.Ε., της ευρωζώνης και του 21ου αιώνα. Αλλά το χειρότερο είναι ότι μεταρρυθμίσεις, λιτότητα και ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν ώς τώρα επιτρέψει να σταματήσει ο φαύλος κύκλος που θέτει σε κίνδυνο όλη την Ενωση.
 
Η χώρα που εφηύρε τη δημοκρατία μάς βάζει στα μάτια έναν τρομερό καθρέπτη: το διπλό αδιέξοδο σε οικονομία και πολιτική, και συμβολικές εικόνες από την πρωτεύουσα: το πλήθος των «αγανακτισμένων» που συγκεντρώνεται εδώ και πολλές εβδομάδες στην αγορά της πλατείας Συντάγματος, απέναντι από τη Βουλή. Ανάμεσά τους, οι δυνάμεις τάξης.  

Πόσο πιο ξεκάθαρα να τεθεί η αποσύνδεση λαού και εκλεγμένων, το κενό στην καρδιά του ελληνικού πολιτικού χώρου; 

 Ο ελληνικός λαός βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην οργή και την απογοήτευση. Η Ε.Ε. πρέπει να τον ακούσει και να του απαντήσει γρήγορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: