"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τουλάχιστον 11 ενεργά πετρελαϊκά κοιτάσματα υπάρχουν στην Ελλάδα

Του Θαναση Τσιγγανα

Τουλάχιστον 11 ενεργά πετρελαϊκά κοιτάσματα υπάρχουν στη χώρα και κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και στην Ανατολική Θράκη, αλλά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι αποτρεπτικό για τους επενδυτές.

Ειδικοί που μίλησαν σε ημερίδα που πραγματοποίησε το ΤΕΕ/τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη μετέφεραν ενθαρρυντικά μηνύματα για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο υπέδαφος και τις θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, αλλά τόνισαν ότι η χώρα εξακολουθεί ερευνητικά να είναι ανενεργή. 

Η Ελλάδα, ανέφεραν, δεν είναι ούτε μπορεί να γίνει Σαουδική Αραβία, Αλάσκα ή Βενεζουέλα.

«Το γεγονός ότι η Ιταλία, η Κροατία και η Αλβανία έχουν ανάλογα συστήματα επιβεβαιώνει το ενδεχόμενο ύπαρξης κοιτασμάτων και στη χώρα μας», ανέφερε ο τεχνικός συμβουλος της Ενεργειακής Αιγαίου δρ Κων. Νικολάου.

«Ελληνικό Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο: Αλήθεια ή Μύθος» ήταν το θέμα της εκδήλωσης και η απάντηση για την υπαρξη ή μη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι «κατηγορηματικά θετική» ανέφερε ο κ. Νικολάου. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι ουσιαστικά ανεξερεύνητη χώρα αφού έχουν γίνει μόλις 175 γεωτρήσεις, εκ των οποίων οι 22 με σύγχρονες προδιαγραφές, ενώ στα κοιτάσματα του Πρίνου και σε εμβαδόν 450 τ. χλμ. έχουν γίνει 25.

Με εξαίρεση μάλιστα τον Πρίνο και τη Νότια Καβάλα τα τελευταία 15 χρόνια κάθε σχετική κίνηση για την έρευνα του πετρελαίου έχει ουσιαστικά διακοπεί, τόνισε ο διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων του ομίλων των ΕΛΠΕ κ. Ι. Γρηγορίου. Ο κ. Γρηγορίου τόνισε ότι η χώρα διαθέτει πολλές ανεξερεύνητες περιοχές. «Υπάρχουν γεωλογικοί πετρελαιοπιθανοί στόχοι σε βάθος άνω των 4.000 μ. που δεν έχουν ερευνηθεί μέχρι σήμερα, καθώς και σε βάθη νερού άνω των 500 μ. ενώ μηδενική είναι ή έρευνα για το φυσικό αέριο και το shale gas (αέριο αργιλικού σχιστόλιθου). Ενδεικτικό της αδράνειας είναι το ότι με βάση έρευνα της HIS PEPS η Ελλάδα κατατάσσεται 75η μεταξύ 115 χωρών από άποψη έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: