"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Φιλιά στους δρόμους της βίας!

A.P.

ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ. Ξαπλωμένο στη μέση του δρόμου, αδιαφορώντας για το χάος γύρω του, το νεαρό ζευγάρι συνέχισε να φιλιέται.

Τη φωτογραφία τράβηξε ο Καναδός φωτορεπόρτερ Ρίτσαρντ Λαμ, που κάλυπτε τις βίαιες ταραχές μετά την ήττα της τοπικής ομάδας χόκεϊ των Κανάκς από την ομάδα των Μπρούινς της Βοστώνης στον τελικό του Κυπέλλου Στάνλεϊ. Ο Λαμ, όμως, συνεχίζει να μην είναι σίγουρος για το τι ακριβώς δείχνει η φωτογραφία, όπως εξηγεί στην εφημερίδα «The Guardian».

«Ημουν ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές, όταν είδα σε απόσταση 20 ή 30 μέτρων δύο ανθρώπους πεσμένους στον άδειο δρόμο. Στην αρχή νόμισα ότι ο ένας τους ήταν χτυπημένος και τράβηξα μερικές φωτογραφίες. Το χάος ήταν απόλυτο. Οι διαδηλωτές είχαν πυρπολήσει δύο αυτοκίνητα, ενώ άλλοι έσπαγαν βιτρίνες καταστημάτων για να τα λαφυραγωγήσουν.

»Τη στιγμή εκείνη, η αστυνομία επιτέθηκε προς το μέρος μας. Αφού σταμάτησα να τρέχω, παρατήρησα στον χώρο μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών τους δύο αυτούς πεσμένους ανθρώπους με φόντο φλεγόμενα αυτοκίνητα. Οταν γύρισα στο πρακτορείο μου, εμφάνισα τις φωτογραφίες και τις έδειξα στον αρχισυντάκτη μου. Αυτός μου επεσήμανε ότι το ζευγάρι δεν ήταν τραυματίες, αλλά φιλιόταν.

»Πρέπει να σας ομολογήσω ότι ακόμη δεν έχω βεβαιωθεί, παρότι πολλοί μου ζητούν να βρω ποιοι είναι οι δύο νέοι»,

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 150 τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της καναδικής πόλης και περισσότεροι από 100 συνελήφθησαν για τις ταραχές που έπληξαν το κέντρο του Βανκούβερ λίγη ώρα μετά την ήττα της ομάδας των Κανάκς.

Τρεις από τους τραυματίες είχαν υποστεί τραύματα από μαχαίρι, ενώ ένας άνδρας άγνωστης ταυτότητας νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση. Οι ταραχές οδήγησαν στον εμπρησμό δεκάδων αυτοκινήτων και τη λαφυραγώγηση πολλών καταστημάτων σε περιοχή έκτασης δέκα οικοδομικών τετραγώνων του κέντρου της πόλης.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Βανκούβερ, Τζιμ Τσου, ανακοίνωσε ότι εννέα αστυνομικοί τραυματίσθηκαν, ενώ ένας από αυτούς χρειάσθηκε 14 ράμματα στο κρανίο, αφού δέχθηκε τούβλο στο κεφάλι. «Οι εμπνευστές των επεισοδίων είναι εγκληματίες και αναρχικοί. Αστυνομικοί αναγνώρισαν άτομα που μετείχαν σε ταραχές το 2010, μία ημέρα μετά την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών. Αυτοί ήταν οι διαδηλωτές που ήλθαν προετοιμασμένοι, με μάσκες, μπουκάλια και βενζίνη. Είχαν σαφές σχέδιο», είπε ο κ. Τσου.

Με τις απόψεις του αρχηγού συμφώνησε και ο δήμαρχος του Βανκούβερ, Γκρέγκορ Ρόμπερτσον, λέγοντας: «Οργανωμένοι ταραξίες, αποφασισμένοι να προκαλέσουν το χάος, έφθασαν στην πόλη μας και πέτυχαν τους στόχους τους».

1 σχόλιο:

humanity είπε...

ΤΟ ,"ΚΑΝΤΕ ΕΡΩΤΑ ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟ",ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΝΑ ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΟΥΝ...