"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το πέταγμα μιας πεταλούδας στη Βουλή

Tου Κωστα Kαλλιτση
kostas.kallitsis@yahoo.com

Το αφορολόγητο όριο στη Γαλλία είναι 5.852 ευρώ, στην Ισπανία 5.151, στην Πορτογαλία 4.755. Και στην υπό πτώχευση Ελλάδα, μεγάλη η οργή επειδή το όριο μειώνεται από 12.000 στα 8.000 ευρώ και έτσι, όποιος έχει ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ θα πληρώνει φόρο 400 ευρώ (περίπου 1,5 ευρώ την ημέρα) κι όποιος έχει 10.000 ευρώ θα πληρώνει 200 ευρώ φόρο. 

Η διοίκηση του ΔΝΤ σταθερά αποκρούει τις πιέσεις Ρωσίας, Ινδίας και Βραζιλίας, που ζητούν να περικοπεί το μεγάλο ύψος βοήθειας που μας χορηγεί. Κι εμείς δηλώνουμε αγανακτισμένοι από τους «ληστρικούς» όρους του. Η κ. Μέρκελ προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους της ότι τους συμφέρει να βοηθήσουν την Ελλάδα. Και ο αρχηγός της Ν. Δ. τριγυρίζει στην Ευρώπη διαμηνύοντάς τους ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας «δεν βγαίνει» – άρα, ότι τα λεφτά τους θα πάνε χαμένα. Η κ. Παπαρήγα δηλώνει ότι θα ήταν καταστροφή αν σήμερα βγαίναμε από το ευρώ. Και η «σύγχρονη Aριστερά» την κατακεραυνώνει ότι, έτσι, εγκαταλείπει την επανάσταση και συντάσσεται με το μεγάλο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό.

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα;..

Είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Το βράδυ της Τρίτης, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε: «Η συμβουλή μας είναι να ακολουθήσει η Ελλάδα το μονοπάτι που συμφωνήσαμε, αλλά θα σεβαστούμε κάθε άλλη απόφαση που θα πάρει. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα». 

Η δήλωση πέρασε «στα ψιλά». Δεν αξιολογήθηκε τόσο σημαντική όσο μια δήλωση κάποιου γραφικού πολιτευτή που σέβεται τους «πελάτες» του περισσότερο από το συμφέρον της χώρας. Προφανώς, δεν ήταν γνωστό ότι η γερμανική Kαγκελαρία έχει επεξεργαστεί σχέδιο ελαχιστοποίησης των συνεπειών για τη Γερμανία και την Ευρωζώνη αν η Ελλάδα βγει εκτός Eυρωζώνης και επιστρέψει στη δραχμή. Αυτή είναι η αλήθεια. Ειπώθηκε στο Eurogroup. Η Αθήνα το γνωρίζει. Μακάρι να μη δικαιωθούν οι ανησυχίες της κ. Μ. Δαμανάκη. Εξαρτάται από εμάς. Αλλά εμείς δεν έχουμε αποδείξει ότι δεν θέλουμε να αυτοκτονήσουμε.

Αντιθέτως. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η Ευρώπη και η Αμερική, όλος ο κόσμος, μπλοφάρουν για να μας «λυγίσουν». Oτι δεν υπάρχει περίπτωση να μη μας δώσουν την πέμπτη δόση, τα 12 δισ. ευρώ. 

«Δεν μασάμε την απειλή ότι δεν θα πάρουμε την πέμπτη δόση», λένε περιοδεύοντας ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς – που σκουπίζουν την αγορά, να βρουν γραφικούς τύπους για να διασκεδάσουν το ακροατήριο και το φιλοθεάμον κοινό των «8». Σιγά, λένε, μη μας αφήσουν να πτωχεύσουμε! Σιγά μην αυτοκτονήσει η Ευρωζώνη με αφορμή την Ελλάδα! Σιγά μη μας αφήσουν να γίνουμε ο σπινθήρας μιας παγκόσμιας κρίσης χρέους! Θα μας σώσουν θέλοντας και μη – ρητορεύουν.

Είμαι βέβαιος ότι αυτοί οι τύποι έχουν άγνοια κινδύνου. Αντιθέτως, δεν είμαι διόλου βέβαιος πως δεν θα επιβεβαιωθεί ότι η βλακεία είναι ανίκητη. Διότι κάποιοι, επειδή βρέθηκαν στη Βουλή, έχουν πράγματι τη δυνατότητα να τεστάρουν την υπόθεσή τους. Να τεστάρουν αν όλος ο κόσμος μπλοφάρει ή δεν μπλοφάρει, καταψηφίζοντας το Mεσοπρόθεσμο! Κι αν δεν μπλοφάρει –όπως είναι βέβαιο– αυτοί οι τζάμπα μάγκες θα μας υποχρεώσουν όλους (σίγουρα την Ελλάδα, ίσως και πολλούς άλλους...) να υποστούμε τις συνέπειες που θα έχει «το πέταγμα μιας πεταλούδας» (ή περισσοτέρων), μεθαύριο, στη Βουλή.  

Τι λέτε; Δεν είναι υπερβολικά άδικο;..

Δεν υπάρχουν σχόλια: