"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ενας 19χρονος ερημίτης χάκερ στα άδυτα της CIA

Εναν νέο ήρωα βρήκαν οι απανταχού χάκερ στο πρόσωπο του 19χρονου Βρετανού Ράιαν Κλίρι, ο οποίος κατάφερε από το δωμάτιό του στο πατρικό του σπίτι, στο Εσεξ, να εισβάλει στα άδυτα των ιστοσελίδων της CIA και του αμερικανικού Κογκρέσου. 

Το νέο παιδί-θαύμα του χάκινγκ συνελήφθη έπειτα από συντονισμένες ενέργειες της βρετανικής Σκότλαντ Γιαρντ και του αμερικανικού FBI και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο έκδοσής του στις ΗΠΑ κατηγορούμενος για σωρεία αδικημάτων. Ο 19χρονος Ράιαν συνελήφθη στο «βασίλειό» του από το οποίο έβγαινε «μόνο για να πάει στην τουαλέτα», όπως δήλωσε η μητέρα του στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Η έφοδος της Αστυνομίας ήταν το αποτέλεσμα πολύμηνης παρακολούθησης στον κυβερνοχώρο από βρετανούς και αμερικανούς ειδικούς στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Η 44χρονη μητέρα του περιέγραψε ένα αγοραφοβικό παιδί που «ζει τη ζωή του συνεχώς συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο», πάσχει από συναισθηματικές διαταραχές και έχει να περάσει την πόρτα του σπιτιού του τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Οι γιατροί είχαν διαγνώσει σύνδρομο διάσπασης προσοχής - υπερκινητικότητας (ADHD), αλλά ο Ράιαν αποβλήθηκε από το ειδικό σχολείο στο οποίο είχε εγγραφεί. 

Οι Αρχές πάντως δίνουν μια κάπως διαφορετική εικόνα για τον βρετανό χάκερ. Για τον ερημίτη Ράιαν υπάρχουν υποψίες ότι ήταν ένα από τα εξέχοντα μέλη της ομάδας χάκερ LulzSec, η οποία βαρύνεται με την παραβίαση των ιστοσελίδων των παιχνιδομηχανών Nintendo αλλά και του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι Αρχές ερευνούν στον υπολογιστή του ίχνη επίθεσης και στην ιστοσελίδα της Sony, από την οποία είχαν υποκλαπεί προσωπικά στοιχεία πελατών. Στο στόχαστρό του είχαν μπει επίσης η βρετανική Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος αλλά και η Διεθνής Ομοσπονδία της Πορνογραφικής Βιομηχανίας. 

Ο Ράιαν Κλίρι ζούσε με τη μητέρα του στο Γουίκφορντ, μια πόλη 30.000 κατοίκων που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το Λονδίνο. Οι Αρχές απηύθυναν πέντε κατηγορίες στον 19χρονο χάκερ, οι οποίες επισύρουν ποινή κάθειρξης πολλών ετών. Ενδεχομένως, όμως, να άνοιξε ένας νέος επαγγελματικός δρόμος για τον Ράιαν.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: