"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Μποϊκοτάζ της αντιπολίτευση στην ορκωμοσία της νέας Βουλής

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό (CHP), ανακοίνωσε ότι  μποϊκοτάρει την τελετή ορκωμοσίας στην πρώτη συνεδρίαση της τουρκικής βουλής  σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της δικαιοσύνης να απαγορευθεί σε δύο υποψηφίους του που εξελέγησαν να αναλάβουν τα βουλευτικά τους καθήκοντα, παρότι δεν έχουν καταδικαστεί.

«Δεν θα ορκιστούμε εκτός εάν ανοίξει ο δρόμος ώστε όλοι οι βουλευτές μας να ορκιστούν», δήλωσε ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Το CHP, το οποίο κέρδισε 135 έδρες στις εκλογές της 12ης Ιουνίου, έλαβε την απόφαση αυτή λίγη ώρα αφότου τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση που είχαν υποβάλει οι δύο πολιτικοί του ζητώντας την απελευθέρωσή τους - απόφαση με την οποία πρακτικά τους απαγόρευσε να καταλάβουν τις έδρες τους -, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.

Η απόφαση, όπως και οι στερήσεις των εδρών άλλων πολιτικών της αντιπολίτευσης οι οποίοι εξελέγησαν, επισκίασαν τις εκλογές και την τελετή ορκωμοσίας εν όψει της πρώτης συνεδρίασης της μεγάλης τουρκικής εθνοσυνέλευσης

Οι δύο υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, αξιωματική αντιπολίτευση), ο δημοσιογράφος Μουσταφά Μπαλμπάι και ο γιατρός Μεχμέτ Χαμπεράλ, παραμένουν προφυλακισμένοι καθώς κατηγορούνται ότι ανήκαν σε μυστικό δίκτυο το οποίο σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση. Συμμετείχαν παρ' όλ' αυτά στις εκλογές της 12ης Ιουνίου και εξελέγησαν.

Συνήγοροι των δύο ανδρών είχαν υποβάλει έφεση ζητώντας την απελευθέρωσή τους, η οποία απορρίφθηκε

Οι υποψήφιοι της κουρδικής μειονότητας, οι οποίοι κατέλαβαν 36 έδρες, αναμενόταν επίσης να απέχουν από την ορκωμοσία - κίνηση η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές στη νοτιοανατολική Τουρκία και να αναζωπυρώσει τη βία στην περιοχή.

Οι μειονοτικοί πολιτικοί, ανεξάρτητοι υποψήφιοι για λογαριασμό του κουρδικού κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP), έκαναν γνωστό πριν από μερικές ημέρες ότι σχεδιάζουν να απέχουν διότι η εκλογική επιτροπή αποφάσισε πως ο Χατίπ Ντιτζλέ εκπίπτει της έδρας του λόγω της παρελθούσης καταδίκης του για «διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας».

Εξάλλου, δικαστήριο αποφάσισε ότι άλλοι πέντε Κούρδοι υποψήφιοι, που κρατούνται ως ύποπτοι για σχέσεις με το ένοπλο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), πρέπει να παραμείνουν προφυλακισμένοι, στερώντας τους τις έδρες.

Άλλο δικαστήριο αποφάσισε πως ένας υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος MHP θα πρέπει επίσης να παραμείνει στη φυλακή.

ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια: