"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Greece and the eurozone: Accept reality – and default (H Eλλάδα πρέπει να παραδεχτεί την πραγματικότητα. ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ!)


[...] Μια απότομη και δραστική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου έχει επιβληθεί στον ελληνικό λαό, ώστε τελικά να επιπλεύσουν τράπεζες σε όλη την Ευρώπη που δάνειζαν απρόσεκτα.

Το ισχυρό μήνυμα που έχει έρθει από τον ελληνικό λαό τον τελευταίο μήνα είναι ότι δεν θα το ανεχτεί [...]. 

Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να συντηρηθεί ούτε οικονομικά ούτε κοινωνικά και πλέον ούτε και πολιτικά. Αντί (η ευρωζώνη) ν' αναβάλλει την αναπόφευκτη ελληνική πτώχευση, θα ήταν εξυπνότερο να προετοιμαστεί γι' αυτή. 

Οι σχεδιαστές της πολιτικής της ευρωζώνης πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών και άλλων τραπεζών της ευρωζώνης που έχουν πολλά ελληνικά ομόλογα, με αντάλλαγμα μετοχές. Πρέπει επίσης να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να στηρίξουν τον ευρωπαϊκό διατραπεζικό δανεισμό και να συνεχίσουν να διοχετεύουν χρήμα στο σύστημα. Εν συνεχεία πρέπει ν' ακολουθήσει μια οργανωμένη στάση πληρωμών [...] συμπεριλαμβανομένου ενός ελέγχου των χρεών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιο χρέος είναι επαχθές και δεν θα 'πρεπε ν' αποπληρωθεί καθόλου. Και πρέπει να υπάρξει γρήγορη χαλάρωση των μέτρων λιτότητας. 

Ας μη γελιόμαστε ότι αυτό θα είναι εύκολο. Τουλάχιστον όμως δεν θα είναι τόσο ανέφικτο όσο η επίτευξη αυτής της αυτοκτονικής λιτότητας που αναγκάζεται ν' ακολουθήσει η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: