"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Επίθεση «χάκερ» στο ΔΝΤ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Σοβαρότατη επίθεση εναντίον των υπολογιστών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που είχε ως αποτέλεσμα την κλοπή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (emails) και εγγράφων στελεχών του ΔΝΤ, σημειώθηκε λίγες ημέρες πριν από τη σύλληψη του πρώην γενικού διευθυντή Ντομινίκ Στρος Καν, στη Νέα Υόρκη. Εκφράζονται φόβοι ότι ανάμεσα στα έγγραφα που έχουν κλαπεί περιλαμβάνονται επιστολές, εκθέσεις και ηλεκτρονικά μηνύματα για την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Η αποκάλυψη έγινε από την εφημερίδα "New York Times", αφού είχε προηγηθεί ενημέρωση, την περασμένη Τετάρτη, στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και σε ανώτατα και ανώτερα στελέχη από την υπηρεσία ασφαλείας του Ταμείου. Στέλεχος εταιρείας που ειδικεύεται στην ασφάλεια συστημάτων πληροφορικής και συνεργάζεται με το ΔΝΤ επιβεβαίωσε την "εισβολή" των χάκερ και άφησε να εννοηθεί ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται χώρα-μέλος του Ταμείου.

Επίσης το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι οι χάκερ που παραβίασαν τα συστήματα του διεθνούς οικονομικού οργανισμού πιστεύεται ότι συνδέονται με κάποια κυβέρνηση. Μετέδωσε, επίσης, ότι στα δεδομένα που εκλάπησαν περιλαμβάνονται μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδείξεις "δείχνουν" την Κίνα, αλλά δεν έχει παρουσιαστεί από τις αρχές οποιοαδήποτε απόδειξη μέχρι στιγμής.

Στέλεχος του Ταμείου δήλωσε στο Bloomberg ότι η επίθεση αποτέλεσε μια "πολύ μεγάλη παραβίαση" των συστημάτων ασφαλείας, με στόχο την εγκατάσταση λογισμικού. Οι δράστες αποπειράθηκαν να το εγκαταστήσουν στα συστήματα του Ταμείου.

Ο Τομ Κέλερμαν, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της International Cyber Security Protection Alliance, είπε στο Reuters ότι ο στόχος της επίθεσης είχε σκοπό να δώσει σε μια κυβέρνηση "πρόσβαση στα ενδότερα" του δικτύου του ΔΝΤ.

"Επρόκειτο για μια στοχευμένη επίθεση", είπε ο Κέλερμαν, ειδικός σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών και δικτύων. Προσέθεσε ότι "ο κώδικας αναπτύχθηκε και τοποθετήθηκε γι' αυτό τον σκοπό".

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Ντέιβιντ Χόουλι, δήλωσε ότι οι υποδομές πληροφορικής του Ταμείου λειτουργούν πλήρως και προσέθεσε ότι "ερευνούμε ένα συμβάν. Δεν είμαι σε θέση να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες για την έκταση του συμβάντος που αφορά την κυβερνοασφάλεια". Το Ταμείο δεν έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για το περιστατικό, αλλά το προσωπικό του ΔΝΤ και τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου ενημερώθηκαν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τη "New York Times", η επίθεση πιστεύεται ότι έγινε πριν από τη σύλληψη και την παραίτηση του γενικού του διευθυντή Ντομινίκ Στρος Καν, μετά την καταγγελία ότι προέβη σε σεξουαλική επίθεση τη 14η Μαΐου.

Το Ταμείο βρίσκεται στη διαδικασία ανάδειξης του νέου επικεφαλής του.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα διέκοψε όλες τις συνδέσεις των συστημάτων της με εκείνα του ΔΝΤ λόγω της επίθεσης, ενώ στην έρευνα για την επίθεση των χάκερ συμμετέχει πλέον και το FBI.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, αντισμήναρχος Εϊπριλ Κάνιγχαμ, δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ότι "το FBI συνεργάζεται για την υπόθεση αυτή με το ΔΝΤ".

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: