"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΤΑΛΙΑ: Μαύρισαν τον Καβαλιέρε στο τετραπλό δηµοψήφισµα

Κόλαφο για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποτελεί το «ναι» των ιταλών ψηφοφόρων στα τέσσερα δηµοψηφίσµατα όπου κλήθηκαν να εκφράσουν τη γνώµη τους

Η Ιταλία γύρισε για άλλη µια φορά την πλάτη στην πυρηνική ενέργεια, απέρριψε σε δύο δηµοψηφίσµατα την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης και αρνήθηκε το δικαίωµα στον ιταλό πρωθυπουργό να δηλώνει «εύλογο κώλυµα» για να µην παρουσιάζεται σε δικάσιµους, σε ποσοστά που ξεπέρασαν το 90%, σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις. 

Η συµµετοχή στα δηµοψηφίσµατα κυµάνθηκε στο 55%, γεγονός που τα καθιστά έγκυρα. 

«Ο Μπερλουσκόνι είναι πολιτικά νεκρός και η πτώση του είναι πολύ πιο σύντοµη απ’ ό,τι νοµίζαµε. Εχασε τις δηµοτικές εκλογές, το µετριοπαθές Κέντρο στη Βουλή τον εγκατέλειψε και τώρα χάνει και τα δηµοψηφίσµατα», δήλωσε ο σχολιαστής της εφηµερίδας «Κοριέρε Ντέλα Σέρα» Αλντο Κατσούλο.

Σε µια προσπάθεια να αποµακρύνει τους ψηφοφόρους από τις κάλπες, ο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε δηµοσίως ότι δεν θα ψηφίσει – αντίθετα από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο που δεσµεύτηκε για το αντίθετο. Παράλληλα επιχείρησε να υποβαθµίσει τη σηµασία της ενδεχόµενης ήττας. «Και να ξεπεραστεί το όριο του 50% δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε, οι ισορροπίες θα µείνουν αµετάβλητες. Τώρα πρέπει να ασχοληθούµε µε την κυβερνητική δράση», είχε δηλώσει. 

Η Λέγκα του Βορρά, ο κυβερνητικός εταίρος του Καβαλιέρε, δεν φαίνεται να συµµερίζεται αυτήν την άποψη: «Στις το πικές εκλογές πριν από δυο εβδοµάδες, φάγαµε το πρώτο χαστούκι, τώρα µε το δηµοψήφισµα έπεσε το δεύτερο. ∆εν θα ήθελα τα χαστούκια να µας γίνουν συνήθεια»«Το διαζύγιο της χώρας από αυτήν την κυβέρνηση είναι οριστικό» δήλωσε ο γραµµατέας του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι. τόνισε το στέλεχος του κόµµατος και της κυβέρνησης Αλµπέρτο Καλντερόνι. Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, ζήτησε και πάλι µε επιτακτικό τρόπο την παραίτηση του ιταλού πρωθυπουργού.

Αποφασιστική σηµασία στην υψηλή συµµετοχή θεωρείται ότι έπαιξε η κινητοποίηση στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τα µπλογκ.

«Πηγαίνετε να ψηφίσετε!» ήταν ένα από τα συνθήµατα που διακινήθηκε µέσω facebook και twitter. Και όπως αποδείχθηκε, δεν έπεσε στο κενό. 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: