"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


The Most Wanted Face of Terrorism (O No1 τρομοκρατης)


Ο Οσάμα μπιν Λάντεν υπήρξε γόνος της σαουδαραβικής ελίτ, η βίαιη εκστρατεία του οποίου με στόχο την αναβίωση ισλαμικού χαλιφάτου όρισε εκ νέου την έννοια της τρομοκρατικής απειλής για τον 21ο αιώνα. Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ανέδειξαν τον Μπιν Λάντεν σε ζωντανό σύμβολο του κακού για τους Αμερικανούς, ανάλογο με δικτάτορες του παρελθόντος, όπως ο Χίτλερ ή ο Στάλιν.  

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους έξι ημέρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο τότε πρόεδρος Μπους είχε πει: «Τον θέλω. Θέλω δικαιοσύνη. Αν θυμάμαι καλά, στην Αγρια Δύση υπήρχαν αφίσες που έλεγαν: Ζωντανός ή Νεκρός».

Οι αμερικανικές δυνάμεις χρειάστηκαν σχεδόν μία δεκαετία για να εξοντώσουν τον στόχο τους, μετά την αποτυχία τους το Δεκέμβριο του 2001, όταν άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ είχαν φθάσει σε απόσταση αναπνοής από τον καταζητούμενο Σαουδάραβα στα όρη Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν. Ο Μπιν Λάντεν είχε ήδη καταστεί, όμως, ήρωας για μεγάλο μέρος του ισλαμικού κόσμου, πραγματικός «πολικός αστέρας» της διεθνούς τρομοκρατίας, όπως εύστοχα τον είχε χαρακτηρίσει Αμερικανός πράκτορας της CIA. 

Ο Μπιν Λάντεν διακρίθηκε για την υιοθέτηση καινοτόμων μεθόδων διεξαγωγής ιερού πολέμου, που αξιοποίησαν τα νέα ηλεκτρονικά μέσα, ενώ διέσπειρε εγχειρίδια κατασκευής βομβών μέσω CD, επικοινωνώντας με περίπλοκους ηλεκτρονικούς κώδικες. Ο ίδιος θέλησε να προβάλει εικόνα ασκητικού μουσουλμάνου, που εγκατέλειψε την πολυτελή ζωή του γόνου πλούσιας οικογένειας για να ασπασθεί τον ιερό πόλεμο.

Η ικανότητά του να σαγηνεύει και να χειραγωγεί τα ΜΜΕ ήταν τέτοια, που το 1997, αφού είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο CNN, βοηθοί του επέμειναν να δουν τη συνέντευξη για να «κόψουν» τα λιγότερο κολακευτικά εδάφια.

Το σημείο καμπής για τον Μπιν Λάντεν σημειώθηκε το 1989, με την αποχώρηση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν. Ο Λάντεν θεώρησε την ήττα του Κόκκινου Στρατού ως επιβεβαίωση της ισχύος του Ισλάμ, αλλά και ως μοναδική ευκαιρία ανατροπής «άθεων» καθεστώτων στον αραβικό κόσμο. Καθ’ όλη τη δεκαετία του 1990, ο Λάντεν ηγήθηκε της εξέλιξης της Αλ Κάιντα σε ευρύ και χαλαρά συνδεδεμένο δίκτυο εξτρεμιστικών οργανώσεων, η πιο σημαντική από τις οποίες ήταν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Παρότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονταν από το 1996 στα ίχνη του Λάντεν, τον οποίο χαρακτήριζαν «έναν από τους σημαντικότερους χρηματοδότες του ισλαμικού εξτρεμισμού», ουδείς εκτιμούσε ότι ο εύπορος Σαουδάραβας θα ήταν ικανός να οργανώσει τα πλέον αιματηρά χτυπήματα επί αμερικανικού -και όχι μόνο- εδάφους.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στράφηκε πάνω του μετά τις επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες σε Κένυα και Τανζανία το 1998. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο Λάντεν έκανε αυτό που είχε μάθει καλά να κάνει: βγήκε στην τηλεόραση και μίλησε στον αραβικό κόσμο. Παρότι δεν είχε αναλάβει την ευθύνη καμίας τρομοκρατικής ενέργειας στο παρελθόν, έκανε ακριβώς αυτό σε βιντεοκασέτα που βρέθηκε στην πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν λίγες εβδομάδες μετά τις επιθέσεις σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκον. «Είχαμε υπολογίσει εκ των προτέρων τον αριθμό των νεκρών του εχθρού, χάρη στη θέση των πύργων. Υπολογίσαμε ότι τα αεροσκάφη θα κατέστρεφαν ολοσχερώς τρεις με τέσσερις ορόφους. Ημουν ο πιο αισιόδοξος ως προς την προοπτική της επιχείρησης», λέει ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

Στη βιντεοκασέτα, που εμφανίζει τον Λάντεν να συζητάει με οπαδούς του δύο περίπου μήνες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα αποκαλύπτει ότι «τα αδέλφια» που ανέλαβαν την επιχείρηση δεν γνώριζαν τις λεπτομέρειες του σχεδίου, τις οποίες πληροφορήθηκαν λίγη ώρα πριν επιβιβασθούν στα μοιραία αεροσκάφη στα αεροδρόμια της Βοστώνης και του Νιούαρκ. Το μόνο που γνώριζαν με βεβαιότητα ήταν ότι θα μεταβούν στις ΗΠΑ για να γίνουν «μάρτυρες της πίστης».

Παρά τις μεγάλες προφυλάξεις που συνόδευαν την κάθε μετακίνηση του Λάντεν και της πολυμελούς οικογένειάς του σε σπήλαια και στα διάφορα κρησφύγετά του σε Αφγανιστάν και Πακιστάν, ο ίδιος δήλωνε συχνά ότι εάν έπρεπε να πεθάνει, θα ήθελε να πεθάνει ως μάρτυρας του Ισλάμ.

Η μεγαλύτερή του ελπίδα, συνήθιζε να λέει στους οπαδούς του, ήταν αν πέθαινε στα χέρια των Αμερικανών, ο θάνατός του να προκαλούσε γενικευμένη εξέγερση του μουσουλμανικού κόσμου, που θα οδηγούσε σε ήττα της Δύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: