"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Παρακολουθώντας το τέλος του Μπιν Λάντεν

Ο πρόεδρος Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και μέλη του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας παρακολουθούσαν ζωντανά την εξέλιξη της επιχείρησης κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν μέσα από το δωμάτιο στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε τις φωτογραφίες.



Πώς έγινε η επιχείρηση

Μια ολιγομελής ομάδα καταδρομέων των ειδικών δυνάμεων, που μεταφέρθηκαν τη νύχτα της 1ης Μαΐου με ελικόπτερο στην περιοχή όπου βρισκόταν το κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν, κοντά στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, εκτέλεσαν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα με μία σφαίρα στο στήθος και μία στο κεφάλι, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, ενώ παράλληλα διευκρίνισαν ότι ο ηγέτης της αλ Κάιντα δεν ανταπέδωσε τα πυρά.

Εξάλλου, η γυναίκα που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των Αμερικανών καταδρομέων δεν είναι τελικά μία από τις συζύγους του, όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα με βάση εκτιμήσεις του Τζον Μπρέναν, κορυφαίου συμβούλου του Αμερικανού προέδρου σε θέματα τρομοκρατίας, ο οποίος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους, ότι χρησιμοποιήθηκε σαν ανθρώπινη ασπίδα, ίσως και εθελοντικά, κατά την ανταλλαγή πυρών.


Εντούτοις άλλος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διέψευσε το γεγονός, λέγοντας πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όπως ενημέρωσε, η σύζυγος του Άραβα τρομοκράτη τραυματίστηκε, αλλά δεν σκοτώθηκε από την επίθεση των αντρών των ειδικών δυνάμεων του στρατού.

Σύμφωνα με το Associated Press, το οποίο επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο, μαζί με τον Λάντεν στο οίκημα –που χρησιμοποιούσε ως καταφύγιο τα τελευταία 6 χρόνια - κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκτέλεσής του βρίσκονταν 23 παιδιά και 9 γυναίκες.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ομάδα των US Navy SEALs που εκτέλεσε την αποστολή πριν βάλει φωτιά στο σπίτι απέσπασε υλικό που περιεχόταν σε σκληρούς δίσκους, DVDs και έγγραφα, ενώ ο άνθρωπος που οδήγησε τους Αμερικανούς στα ίχνη του Λάντεν κατονομάστηκε ως ο κούριέρ του ονόματι Sheikh Abu Ahmed από το Κουβέιτ.




Περιμένοντας τις φωτογραφίες του Μπιν Λάντεν

«Δεν θα αφήσουμε να υπάρξει καμία αμφιβολία για το αν τον πιάσαμε», είπε ο αρμόδιος σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο διαθέτει βίντεο με την ταφή στη θάλασσα της σορού του Μπιν Λάντεν και δεν αποκλείεται να το δώσει σύντομα στη δημοσιότητα, σύμφωνα με το Associated Press.


Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο Λευκός Οίκος έχει στην κατοχή του φωτογραφίες της σορού του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Όπως μετέδωσε το BBC, αργά το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο συζήτηση ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει να δοθούν οι φωτογραφίες, προκειμένου να μην υπάρχουν αμφιβολίες και σε άλλους που κρίνουν τις φωτογραφίες πολύ σκληρές για να δημοσιοποιηθούν.


Για το θέμα ρωτήθηκε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα τρομοκρατίας, Τζον Μπρέναν που υπογράμμισε ότι ήδη έχει δοθεί μία τεράστια ποσότητα πληροφορίων για τον θάνατο του Μπιν Λάντεν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στη συνέχεια να δημοσιοποιηθούν νέα στοιχεία. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να μην αμφισβητεί κανείς ότι πιάσαμε τον Μπιν Λάντεν», είπε ο Τζον Μπρέναν.


Νωρίτερα, ανώνυμοι αξιωματούχοι, που επικαλείται το CNN, σημείωναν ότι η επιχείρηση στο Ααμποτάντ του Πακιστάν είχε στόχο να σκοτώσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και όχι να τον συλλάβει ζωντανό. Αντίθετα ο Τζον Μπρέναν υποστήριξε ότι «εάν μπορούσαμε να τον πιάσουμε ζωντανό θα το κάναμε», ενώ σημείωσε ότι οι πακιστανικές Αρχές δεν γνώριζαν τίποτα για την αμερικανική επιχείρηση με στόχο τον διαβόητο τρομοκράτη.




Παράλληλα, σύμφωνα με το Associated Press, ανώνυμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα επιβεβαίωσαν ότι τα αποτελέσματα της εξέτασης DNA στη σορό του Μπιν Λάντεν  «έδειξαν ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι σίγουρα νεκρός κατά 99,9%». Ωστόσο δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το πού και πότε έγινε το τεστ DNA.

Σύμφωνα με αναλυτές, δεν αποκλείεται οι Αμερικανοί να είχαν πάρει στο παρελθόν δείγματα DNA από συγγενείς του Μπιν Λάντεν, ώστε σε περίπτωση που τον συλλάβουν να μπορέσουν να κάνουν την ταυτοποίηση.


Ανώνυμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που επικαλούνται τα διεθνή δίκτυα επιβεβαίωσε ότι η σορός του Μπιν Λάντεν τάφηκε στη θάλασσα, με βάση τα έθιμα των Μουσουλμάνων χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Αμερική. Ο κόσμος είναι πιο ασφαλής και είναι ένα καλύτερο μέρος εξαιτίας του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Σήμερα θυμηθήκαμε ότι δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε», είπε σε εκδήλωση το απόγευμα το Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.    


Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον είπε νωρίς το μεσημέρι ότι «η δικαιοσύνη αποδόθηκε» και εξέφρασε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων σε επιθέσεις της Αλ Κάιντα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μάχη να σταματήσουμε την Αλ Κάιντα δεν θα τελειώσει με τον θάνατο του Μπιν Λάντεν».

 
«Το μήνυμά μας προς τους Ταλιμπάν παραμένει το ίδιο. Δεν μπορείτε να περιμένετε να φύγουμε, δεν μπορείτε να υπερισχύσετε, αλλά έχετε την επιλογή να εγκαταλείψετε την Αλ Κάιντα», είπε η Χίλαρι Κλίντον.




Απειλές από τους Ταλιμπάν του Πακιστάν

Μετά την είδηση του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν οι Ταλιμπάν του Πακιστάν πραγματοποίησαν απειλές για επιθέσεις κατά κυβερνητικών ηγετών, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Ασίφ Άλι Ζαρντάρι, του πακιστανικού στρατού και των Ηνωμένων Πολιτειών.


«Τώρα οι Πακιστανοί ηγέτες, ο πρόεδρος Ζαρντάρι και ο στρατός θα είναι οι πρώτοι στόχοι μας. Η Αμερική θα είναι ο δεύτερος στόχος μας», είπε στο πρακτορείο Reuters από αδιευκρίνιστη τοποθεσία ο Εχσανουλάχ Εχσάν, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν του Πακιστάν.


Φόβοι για αντίποινα-Αυξημένο επίπεδο συναγερμού


Ανοιχτά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους για αντίποινα από την Αλ Κάιντα μετά τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ήδη τη Δευτέρα οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για ολόκληρο τον κόσμο, επισημαίνοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο χρήσης βίας κατά των πολιτών της στο εξωτερικό.


«Δεδομένης της αβεβαιότητας και της αστάθειας που επικρατούν, οι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται σε περιοχές όπου πρόσφατα γεγονότα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιαμερικανική βία, καλούνται σθεναρά να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους εκτός σπιτιού και ξενοδοχείου και να αποφεύγουν τις μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.




"Τα κτίρια της αμερικανικής κυβέρνησης σε όλο τον κόσμο παραμένουν σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού. Τα κτίρια αυτά μπορεί να κλείνουν προσωρινά ή να αναστέλλουν περιοδικά υπηρεσίες τους, ώστε να προχωρήσουν σε μια αποτίμηση της ασφάλειάς τους", προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωση.

Παράλληλα και η Γερμανία προειδοποίησε σήμερα τους πολίτες της που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να είναι προσεκτικοί μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν, έπειτα από την προειδοποίηση και των ΗΠΑ προς τους πολίτες τους για πιθανά αντίποινα.

ΠΗΓΗ REAL.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: