"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Εκθεση Europol: Η Ελλάδα γεωγραφικός κόμβος οργανωμένου του εγκλήματος

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

Τα Βαλκάνια είναι το μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης για το οργανωμένο έγκλημα αλλά και την είσοδο μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση της Europol που αφορά τη διετία 2009-2010. Στο διάστημα αυτό, το «παραδοσιακό» έγκλημα ενισχύθηκε και διευρύνθηκε κάνοντας χρήση της τεχνολογίας του Διαδικτύου, οι συμμορίες των κακοποιών ξεπέρασαν τις διαχωριστικές γραμμές των εθνών και των συνόρων, ενώ η παράνομη μετανάστευση προς την Ελλάδα μέσω Τουρκίας αυξήθηκε κατά 500%.

Ανάπτυξη του «βαλκανικού άξονα» στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών προς την Ε.Ε. βλέπει η Europol στην τελευταία έκθεσή της για την κατάσταση του εγκλήματος, το οποίο διευρύνει τις δραστηριότητές του μεταξύ άλλων στην παρασκευή νέων συνθετικών ναρκωτικών και πλαστών φαρμάκων, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει τις παραδοσιακές μορφές: από το εμπόριο κοκαΐνης και την κατασκευή προϊόντων- «μαϊμού» μέχρι το τράφικινγκ και την εκμετάλλευση εξαθλιωμένων μεταναστών.

Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, λέει η έκθεση, ευνοεί τη δράση των παρανόμων, καθώς π.χ. ο κόσμος γίνεται πιο ανεκτικός στα φτηνά προϊόντα-αντίγραφα και η ανεργία αναγκάζει ανθρώπους να δεχτούν προτάσεις για παράνομες δουλειές. Εν τω μεταξύ, η μείωση των κρατικών προϋπολογισμών για την ασφάλεια είναι πιθανόν να πλήξει τον αγώνα για τη δίωξη του εγκλήματος.

Η Europol καταγράφει πέντε γεωγραφικούς κόμβους στη δράση του εγκλήματος. Στη νοτιοανατολική Ευρώπη το κέντρο βάρους είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ελλάδα - η χώρα μας κυρίως λόγω της εισόδου παράνομων μεταναστών. Στη νότια Ευρώπη, η νότια Ιταλία παραμένει άντρο των παραχαρακτών και της κατασκευής αντιγράφων προϊόντων. Νοτιοδυτικά, η Ισπανία και η Πορτογαλία αποτελούν διαμετακομιστικό κέντρο για την είσοδο κοκαΐνης και κάνναβης, διακινούνται όμως από την Ιβηρική και άνθρωποι (τράφικινγκ). Στη βορειοδυτική Ευρώπη η διακίνηση ναρκωτικών γίνεται κυρίως μέσω Ολλανδίας και Βελγίου, ενώ στη βορειοανατολική Ευρώπη το πρόβλημα είναι στα βαλτικά κράτη -Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία- και στο ρωσικό Καλίνινγκραντ. Από εκεί διακινούνται λαθραία εμπορεύματα, ενώ έχουν βάση εγκληματικές οργανώσεις με διεθνείς διασυνδέσεις.

Ειδικά για την Ελλάδα, η μείζων πρόκληση είναι οι παράνομοι μετανάστες, καταγράφεται όμως επίσης στην έκθεση ως τόπος όπου αποθηκεύονται προσωρινά τα λεγόμενα «φτηνά λευκά», λαθραία τσιγάρα δηλαδή, τα οποία προωθούνται αργότερα στην Ευρώπη.

(Πηγές: www.europol.europa.eu, www.nytimes.com, www.hurriyetdailynews.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: