"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Διακομματικός λαϊκισμός

Του Αντωνη Καρπετοπουλου

Η στάση των μελών της Eπιτροπής Mορφωτικών Yποθέσεων της Βουλής την περασμένη Πέμπτη απέναντι στον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Σοφοκλή Πιλάβιο θυμίζει ιστορίες λαϊκισμού της δεκαετίας του ’80: το μόνο που έλειψε είναι να ζητήσουν οι βουλευτές από τον πρόεδρο της Oμοσπονδίας να δώσει πιστοποιητικό στον Ηρακλή με την εγγύηση ότι θα αναλάβει το κράτος τα χρέη της ΠΑΕ. Τους έχω ικανούς να το κάνουν. Aλλωστε, τέτοιες διευκολύνσεις σε ΠΑΕ έχουν γίνει παλιότερα: κάποτε τα χρέη του Αρη, π. χ., στους παίκτες του τα πλήρωσε η ΓΓΑ!

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ μπορεί να έχει χίλια δυο στραβά. Μπορεί να είναι ανίκανος, κακόψυχος και παλιάνθρωπος, όμως ένα είναι βέβαιο: ότι διοικεί την ΕΠΟ σύμφωνα με τις επιταγές της UEFA. 

Δεν θέλουν οι βουλευτές να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Κανένα πρόβλημα: μπορούν να ζητήσουν από την κυβέρνηση να τοποθετήσει στην ΕΠΟ κομισάριο ώστε να αναλάβει το κράτος τα ηνία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός συστήματος UEFA αυτομάτως. Οι ομάδες μας δεν θα πάρουν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η Εθνική μας δεν θα αγωνίζεται στα προκριματικά του Euro και η ΕΠΟ θα σταματήσει να εισπράττει ευρωπαϊκές επιδοτήσεις: αν οι βουλευτές το θέλουν, μπορούν να το επιβάλουν αύριο το πρωί.  

Αυτό που είναι ανυπόφορο είναι να τους ακούς να λαϊκίζουν. Οι βουλευτές ζητούν, λέει, τους φακέλους που κατέθεσαν οι ΠΑΕ για να αδειοδοτηθούν. Η ΕΠΟ αντιτείνει πως από τη στιγμή που για τη διαδικασία αδειοδότησης η UEFA απαιτεί τον σεβασμό μιας ρήτρας εμπιστευτικότητας, το περιεχόμενο των φακέλων δεν μπορεί να γίνει δημόσια γνωστό. Για να ανήκεις κάπου, πρέπει να σέβεσαι στοιχειώδεις κανόνες: αν θέλουμε να ανήκουμε στην UEFA πρέπει να δεχόμαστε και τα θέλω της. Αλλιώς δεν γίνεται.

Οι ξεσηκωμένοι βουλευτές αυτό το γνωρίζουν καλά. Oπως γνωρίζουν και ότι αν διάφορες ΠΑΕ φέτος είχαν πρόβλημα να αδειοδοτηθούν είναι γιατί η ελληνική πολιτεία που υπηρετούν δεν έκανε ποτέ πριν τους απαραίτητους ελέγχους. Χρόνια τώρα, με την ανοχή της πολιτείας διάφορες ΠΑΕ ξεπλένουν «μαύρο» χρήμα, κάνουν σε παίκτες διπλά συμβόλαια, δεν πληρώνουν το ΙΚΑ και την εφορία, κλέβουν τον ΦΠΑ, κάνουν ανεξέλεγκτα κάθε οικονομικό έγκλημα που μπορεί να γίνει σε αυτή τη χώρα.

Μόλις η UEFA μας επέβαλε να σοβαρευτούμε, οι βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων ουρλιάζουν λαϊκίζοντας. Οι ίδιοι βουλευτές που, αδυνατώντας να επιβάλουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο προβλεπόμενους ελέγχους, έχουν επιτρέψει αυτό να μετατραπεί σε ένα θερμοκήπιο διαφθοράς και ανομίας που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: