"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Γενοκτονία και Ιδιωτικοποιήσεις

Η ποντιακή πλευρά των αποκρατικοποιήσεων κάνει την εμφάνισή της με αφορμή το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ. Η σημερινή επέτειος φέρνει στην επιφάνεια και αυτό το θέμα που σχετίζεται με την συμφωνία για ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά την Γενοκτονία και την Μικρασιατική Καταστροφή.

Όπως μας ενημερώνει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, δικηγόρος Χαράλαμπος Αποστολίδης, η συμφωνία προέβλεπε ότι οι περιουσίες που εγκατέλειπαν οι εντός της Ελλάδος Μουσουλμάνοι, θα αποδίδονταν στους πρόσφυγες, οι οποίοι αντίστοιχα εγκατέλειπαν σε τούρκικα χέρια τις δικές τους περιουσίες από τα βορειότερα τμήματα του Πόντου μέχρι τα νοτιότερα της Μικράς Ασίας.

Σήμερα χιλιάδες στρέμματα γης και ακινήτων τμήμα της ανταλλάξιμης περιουσίας η οποία ποτέ δεν αποδόθηκε στους δικαιούχους, είτε χρησιμοποιήθηκε αξιοποιούμενη προς όφελος των νεοπροσφύγων Ποντίων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, είτε υπάρχει και λιμνάζει ανεκμετάλλευτη και εν πολλοίς καταπατημένη ανήκουσα κατά κυριότητα στο ελληνικό κράτος.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν και αυτή η περιουσία, που δικαιωματικά έπρεπε να έχει αποδοθεί στα θύματα της γενοκτονίας χωρίς αυτό να συμβεί ποτέ, θα περιληφθεί στις εξαγγελθείσες αποκρατικοποιήσεις.

Σήμερα, οι Πόντιοι ζητούν η περιουσία αυτή να χρησιμοποιηθεί υπέρ ευρύτερων κοινωνικών ομάδων, ώστε η αξιοποίησή της να συμβάλει στην οικονομική τόνωση και ανάπτυξη ευαίσθητων και κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων (π.χ. νεοπροσφύγων από χώρες τις πρώην Σοβιετικής Ένωσης), δημιουργία φορέων διανομής υποτροφιών, φορέων και ιδρυμάτων για την χρηματοδότηση του διεξαγομένου αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας από τους Τούρκους ή την χρηματοδότηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: