"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Υγρός θάνατος στη Φουκουσίμα

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ραδιενεργό νερό από το κέντρο του αντιδραστήρα Νο 1 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα ανακοινώθηκε χθες ότι διαρρέει, προκαλώντας νέα ανησυχία για τη συνεχιζόμενη οικολογική καταστροφή που έχει ξεκινήσει μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου!

Η είδηση της νέας διαρροής ήρθε μόλις μερικές μέρες μετά το σφράγισμα μιας άλλης τρύπας στον αντιδραστήρα Νο 1, από την οποία ραδιενεργό νερό χυνόταν στη θάλασσα και οι ειδικοί την εντόπισαν μετά τη διαπίστωση πως η στάθμη του νερού που είχαν διοχετεύσει μέσα στον αντιδραστήρα για την ψύξη των υλικών ήταν πέντε μέτρα πιο χαμηλή απ' ό,τι αναμενόταν.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ιδιοκτήτριας εταιρείας του εργοστασίου TEPCO, η νέα τρύπα πιθανότατα δημιουργήθηκε από την πτώση των ράβδων του καύσιμου υλικού (ουράνιο) του αντιδραστήρα, οι οποίες προκάλεσαν ζημιά στο κέλυφός του δημιουργώντας τρύπα. Η νέα αυτή εξέλιξη διαταράσσει την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει η TEPCO για την αντιμετώπιση της κρίσης και έτσι στις 17 Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες αποφάσεις της εταιρείας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι αντίστοιχη τρύπα σφραγίστηκε και στον αντιδραστήρα Νο 3 την Τετάρτη. Το νερό από αυτήν την τρύπα χυνόταν απευθείας στον Ειρηνικό Ωκεανό και η αποκάλυψη της διαρροής είχε προκαλέσει διεθνώς ανησυχία για την τεράστια οικολογική καταστροφή.

Στο μεταξύ, χθες η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την έκδοση της απόφασης σχετικά με την οικονομική στήριξη που θα παρέχει στην TEPCO, για να μη χρεοκοπήσει η εταιρεία εξαιτίας των χρημάτων που διεκδικούν από αυτήν θύματα του πυρηνικού ατυχήματος.

Συνολικά η τράπεζα Σουμιμότο Μιτσούι και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν προσφέρει 1,9 τρισεκατομμύριο γεν σε δάνεια έκτακτης ανάγκης, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να προσφέρει 5 τρισεκατομμύρια γεν στο ταμείο για τις αποζημιώσεις. Σε αυτήν την περίπτωση η εταιρεία TEPCO θα πρέπει μέσα στα επόμενα 13 χρόνια να προσφέρει 200 δισεκατομμύρια γεν κάθε χρόνο στο ταμείο αποζημιώσεων.

Η παρέμβαση όμως της κυβέρνησης για τη διάσωση της TEPCO έχει αρκετούς επικριτές και γι' αυτό ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Γιούκιο Εντάνο, δήλωσε πως η διάσωση δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει την εταιρεία για πάντα.

Συναίνεση για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού που θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση μετά τον σεισμό, το τσουνάμι και το πυρηνικό όλεθρο, ζήτησε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Καόρου Γιοσάνο. Σύμφωνα με τον Γιοσάνο, «η κρίση αυτή δίνει την ευκαιρία για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς οι Ιάπωνες θέλουν γρήγορες αποφάσεις και δυνατή ηγεσία». Παρά όμως τις εκκλήσεις του υπουργού Οικονομικών, οι Ιάπωνες προτιμούν την παραίτηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Ναότο Καν, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις.

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: