"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κι όμως υπάρχουν ακόμα πρότυπα για τους νέους . Μόνη τους "ντόπα" Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ!

Πιλότοι: ο νέος Ιερός Λόχος 

Του ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΚΑΡΓΑΚΟΥ

Ας αφήσουμε τους φθηνούς λόγους για τα φθηνά πράγματα των ημερών μας, όπως η πτώση των βάσεων, τα νέα φορολογικά μέτρα, ο ανασχηματισμός, οι συνδυασμοί και άλλα ηχηρά και αχυροειδή και αχρειώδη και ας δώσουμε θέση στον υψιπετή λόγο του Ανδρέα Κάλβου:

«Ας μη βρέξη ποτέ το σύννεφον, και ο άνεμος σκληρός ας μη σκορπίση το χώμα το μακάριον που σας σκεπάζει!»

Είναι η πρώτη στροφή από την ωδή «Εις τον Ιερόν Λόχον», δηλαδή στους ευάθλους νέους -κυρίως σπουδαστές- πού επολέμησαν και έπεσαν ευκλεώς στο Δραγατσάνι, όπως θα έλεγε ο Καβάφης. (...)

Η ελληνική κοινωνία -πλην ενός εκλεκτού τμήματός της- με τα παθιάρικα σήριαλ, και μάλιστα τουρκικά, παθιάζεται, αναστενάζει, πλαντάζει ή συχνότατα χασκογελά. Στους τοίχους των Αθηνών δεν θα δούμε τα ονόματα των νεκρών πιλότων μας γραμμένα με μπογιά, γιατί αυτοί -κορόιδα γαρ- έπεσαν υπέρ πατρίδος και όχι μαχόμενοι κατά της πατρίδος, για να την κάνουν μπάχαλο.

Ακούω τον τελευταίο καιρό πως οι νέοι δεν έχουν σωστό προσανατολισμό, επειδή δεν έχουν πρότυπα. 

Ιδού τα μνήματα των πιλότων μας. Νέοι της Ελλάδος από το καντηλάκι τους «δεύτε λάβετε φως». Ή για να το πω Καλβικά:

«... Τον ένδοξον λόχον, τέκνα, μιμήσατε, λόχον Ηρώων».

Αν σήμερα η Ελλάς μπορεί για κάτι να καμαρώνει, αυτό είναι οι πιλότοι της, ο σύγχρονος Ιερός Λόχος μας. Είναι τόση η τόλμη τους και σε τέτοιο βαθμό η απόδοσή τους, ώστε αμφιβάλλω αν υπάρχουν πιλότοι ισάξιοί τους στον κόσμο. Με έχουν πληροφορήσει (ίσως και εσφαλμένα) ότι σε ασκήσεις που γίνονται τακτικά στις ΗΠΑ, οι Έλληνες πιλότοι έχουν συντριπτική υπεροχή έναντι των Αμερικανών (17 καταρρίψεις έναντι 4 και σε άλλη άσκηση 18 έναντι 3!). Καθημερινά οι πιλότοι μας δίνουν τη μάχη των ουρανών και αναχαιτίζουν τα σμήνη των τουρκικών αεροσκαφών. Με απόλυτη άνεση και υπεροχή. Με τα δόντια οι ανώτεροι τούς κρατούν να μην πατήσουν την σκανδάλη. Για να φθάσουν σε αυτό τον υψηλότατο βαθμό εκπαιδεύσεως εξαντλούν και το έσχατο όριο αντοχής των αεροπλάνων τους και του εαυτού των. Φθάνουν στο non plus ultra, στο μη περαιτέρω.

Ειλικρινά, δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση του υπουργού Εθνικής Αμύνης, αν αύτη εξακολουθεί να καλείται τοιαύτη, δηλαδή Εθνική. Δεν θα ήθελα, όχι διότι τόλμησε να κόψει το πτητικό επίδομα των πιλότων μας, που δεν ξεπερνούν τους 300 (ο αριθμός για λόγους ευνόητους είναι συμβατικός και συμβολικός), αλλά για τις ερίγδουπες και βαρυαλγείς δηλώσεις που έκανε εις βάρος τους, ευρισκόμενος μάλιστα στο εξωτερικό, για μια ατασθαλία, αξία ψόγου ασφαλώς, αλλά με τρόπο παιδαγωγικό και όχι υβριστικό. Όταν μάλιστα ο εν λόγω στωμύλος υπουργός δεν ακούστηκε στη μακρά πολιτική του διαδρομή να πει ένα «κιχ» εις βάρος άλλων «επαγγελματιών» που με τις απεργίες τους καταδυναστεύουν και καταστρέφουν τον τόπο.

Ελπίζω, αν μέσα του έχουν μείνει ίχνη ευαισθησίας, να έχει βαρύτατα και βαθύτατα μετανοήσει για εκείνη την ανεπίτρεπτη αδολεσχία. 

Όταν ο πρωθυπουργός προσλαμβάνει «τσουβαληδόν» συμβούλους επί συμβούλων -κι όχι μόνον αυτός αλλά και κάθε υπουργός- από τους ιπτάμενους μαχητές βρήκαν ν' αρχίσουν τα πειράματα οικονομίας; 

Όσο κοστίζουν οι ξένοι αθλητές που παίζουν στην Ελλάδα, δεν κοστίζει όλο το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας μας. Είχα πολλούς εξαίρετους μαθητές που αντί να προτιμήσουν άλλες σχολές, προτίμησαν να γίνουν ιπτάμενοι. Μερικούς για να τους δω, πρέπει τώρα να κλείνω τα μάτια. 

Δε θα 'θελα τίποτε άλλο να προσθέσω. Θα κλείσω με τη φράση του Κάλβου, την οποία τους δίδασκα παλιά: «Κι αν έπεσεν ο πτερωθείς, όμως από υψηλά έπεσεν». 

Εστία 10/9/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: