"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Δείπνα σε... σπίτια αγνώστων στο Λονδίνο

Μπορεί να είναι μυστικό για λίγους και εκλεκτούς, αλλά μεταδίδεται ταχύτατα από στόμα σε στόμα, στο ίδιο το Λονδίνο και πέρα από αυτό: Παράνομοι μάγειρες σερβίρουν απολαυστικά γεύματα, εξωτικά ή παραδοσιακά, σε χώρο οικείο, κατά προτίμηση σπίτι τους, σε οποιονδήποτε τυχερό πελάτη, ο οποίος τους ανακάλυψε και προτίθεται να γευτεί ο ίδιος και η παρέα του το απολύτως προσωπικό μενού μιας ξεχωριστής βραδιάς. Τα μυστικά supper club φυτρώνουν σαν μανιτάρια στη βρετανική πρωτεύουσα, στα σπίτια του κόσμου, όπου μικρές επιχειρήσεις ανθούν...

Φανταστείτε έναν ξένο να σας καλωσορίζει σπίτι του, να σας οδηγεί σε μια γωνιά της αυλής του και να σας προσφέρει με κέφι ένα πολύ νόστιμο και πλήρες δείπνο. Μοιάζει με υπερβολή, αλλά αυτό ακριβώς έζησαν οι λίγοι οι οποίοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια θέση στη λίστα των «καλεσμένων» για φαγητό σ’ ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα του ενός δωματίου μιας κοσμοπολίτικης συνοικίας του βορείου Λονδίνου τον περασμένο μήνα.

Ο Νίκολας Σουίφτ, στέλεχος επιχείρησης, και ο Αντριου Νιούμαν, κοινωνικός λειτουργός, είναι οι αρχιτέκτονες του μυστικού γαστρονομικού κέντρου The Shed Likes Food, που εγκαινιάστηκε το 2009. Εχουν σερβίρει περί τα 500 γεύματα κάτω από το ξύλινο υπόστεγο του κήπου τους και συνήθως χρεώνουν 15 στερλίνες το άτομο. Αλλά δεν είναι μόνον αυτοί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αλισον Ρόμπινσον, ειδικής επί πολιτιστικών θεμάτων, υπάρχουν περίπου 70 supper club, τα οποία λειτουργούν στο Λονδίνο, τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως στα προάστια. Η Αλέξις Κόλμαν, επί παραδείγματι, δικηγόρος και ιδιοκτήτρια του Lex Eat, που στεγάζει στο διαμέρισμά της, κοντά στην οικονομική συνοικία του Λονδίνου, δηλώνει ότι τα supper club δίνουν την ευκαιρία σε αγνώστους ιδίας νοοτροπίας να ανταλλάξουν απόψεις. «Γνώρισα υπέροχους φίλους σε αυτές τις βραδιές. Τείνεις να έχεις πολλά κοινά με τους ανθρώπους, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο και είναι ωραίο να βρίσκεται σε μια ελαφρώς παράξενη ατμόσφαιρα, στο σπίτι κάποιου άλλου, όπου δεν είναι τόσο βέβαιο το τι θα κάνεις»...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: