"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Επιμένει για πενταμερή διάσκεψη

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Στην πρότασή της για πενταμερή διάσκεψη, που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το Κυπριακό, επιμένει η Τουρκία, η οποία μετέφερε γραπτώς στις απόψεις της στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και στις Βρυξέλλες.

Η τουρκική κυβέρνηση, όπως και ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, άδραξαν την ευκαιρία, με αφορμή την έβδομη επέτειο από την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν, για να εκφράσουν τα παράπονά τους για τη δήθεν «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων από τους Ελληνοκυπρίους.

Πάντως, στην έδρα του ΟΗΕ εξακολουθούν να συμπεριφέρονται με αφέλεια και να πιστεύουν πως μετά τις εκλογές στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερτογάν «θα είναι έτοιμος για κινήσεις στο Κυπριακό». Βέβαια, η εκτίμηση δεν επιβεβαιώνεται από την τουρκική κυβέρνηση, η οποία δεν είναι διατεθειμένη για καμία υποχώρηση. Σε επιστολή του προς τον κ. Μπαν Κι Μουν ο κατοχικός ηγέτης αναφέρει ότι δεν υλοποιήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν προς τους Τουρκοκυπρίους πριν και μετά το δημοψήφισμα.

Η πρόταση για πενταμερή διάσκεψη, με τη συμμετοχή των ηγετών των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), του προέδρου της Κύπρου και του κατοχικού ηγέτη, απορρίπτεται προς τον παρόν από τον κ. Χριστόφια, αν και δεν έχει πρόβλημα να συγκληθεί, υπό τον όρο να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπαν Κι Μουν, που προσανατολίζεται να καλέσει τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Αγκυρα, με τρόπο που ενοχλεί την Αθήνα και τη Λευκωσία. Η Αθήνα και η Λευκωσία ανησυχούν για το περιεχόμενο της νέας έκθεσης του γενικού γραμματέα, η οποία θα υποβληθεί μετά τη συνάντηση που θα έχει με τους δύο ηγέτες τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο γενικός γραμματέας επιθυμεί η έκθεση που θα υποβάλει να είναι ουσιαστική και το κυριότερο να συμπεριλαμβάνονται σ' αυτήν οι αποφάσεις που θα ήθελε να λάβουν οι ηγέτες στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει μαζί τους.

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: