"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κρατικό Ωδείο: από τον Μπαχ στο... µπάχαλο

Οι καθηγητές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ) – του παλαιότερου δηµόσιου φορέα πολιτισµού της χώρας – δηλώνουν ότι αγαπούν τον Μπαχ αλλά πλήττονται από το... µπάχαλο πουεπικρατεί στο Ωδείο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και διαµαρτύρονται αυτοσαρκαζόµενοι στην οµότιτλη συναυλία διαµαρτυρίας την οποία όρισαν για την ερχόµενη Τρίτη.

Το µπάχαλο που επικρατεί στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης «ερµηνεύθηκε» σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν εν µέσω των απεργιακών τους κινητοποιήσεων οι καθηγητές.

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, µε τους 80 και πλέον καθηγητές και τους 500σπουδαστές, λειτουργεί από το 1914.

Βασικό αίτηµα των – απλήρωτωνεπί οκτάµηνο όπως καταγγέλλουν – καθηγητών του ΚΩΘ είναι η αύξηση της επιχορήγησης από το ΥΠΠΟ-Τ (µειώθηκε σχεδόν κατά 50%, από 1.200.000 ευρώ που ήταν το 2009 στις 680.000 φέτος), η καταβολή των δεδουλευµένων, η διαβάθµιση των σπουδών, η κατάρτιση οργανογράµµατος, η κάλυψη θέσης διευθυντή (το Ωδείο παραµένει ακέφαλο εδώ και εννέα µήνες) και ο διορισµός νέου διοικητικού συµβουλίου (καθώς θεωρούν το υπάρχον - εναποµείναν ως «βασική αιτία δυσλειτουργίας του φορέα»και καταγγέλλουν τα µέλη του για«αυταρχισµό, έλλειψη διοικητικής εµπειρίας και αδιαλλαξία»).

«Tα αιτήµατά τους είναι και δικά µας αιτήµατα» υπερθεµατίζει σχολιάζοντας τις θέσεις των εργαζοµένων το µέλος του Δ.Σ. Λόλα Τότσιου, σολίστ και καθηγήτρια πιάνου, για την οποία ακόµα και τα πλέον µαχητικά µέλη του συλλόγου καθηγητών και σπουδαστών «διαχωρίζουν» τη θέση -άρνησή τους καθώς, όπως δηλώνουν, «είναι η µόνη που έχει σχέση µε το αντικείµενο και µπορεί να αντιληφθεί τη θέση στην οποία περιέρχονται οι µουσικοί».

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών θα συνεχισθούν και εν µέσω των εξετάσεων, καθώς χθες το απόγευµα ο σύλλογός τουςαποφάσισε νέες 48ωρες κυλιόµενες απεργίες, από τις 26και 27 Μαΐου.

«Αν δεν γίνουν εξετάσεις,τα θύµατα θα είναι οι σπουδαστές. Το καλό εκείνων είναι πάνω από τα – δίκαια – αιτήµατα των καθηγητών, πάνω και από εµάς, τη διοίκηση. Σε ό,τι αφορά την αµοιβή των καθηγητών, αναµένουµε ήδη αύξηση της επιχορήγησης από πλευράς του υπουργείου. Θα είναι µεγάλο κρίµα να πάει χαράµι ο κόπος των παιδιών» σχολιάζει η Λόλα Τότσιου.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: