"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Απαιτουν απ τους Σερβους της Βοσνίας να ακυρώσουν δημοψήφισμα

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ

Μια βδομάδα προθεσμία έλαβαν οι Σέρβοι της Βοσνίας για να αναστείλουν τη διενέργεια προγραμματισμένου για τον Ιούνιο δημοψηφίσματος, που πολλοί εκτιμούν ότι θα βυθίσει την ήδη ασταθή χώρα σε μεγαλύτερη αναταραχή.

Οπως δήλωσε ο Τούρκος πρεσβευτής στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βεφαχάν Οτσάκ, οι πρεσβευτές των ισχυρών δυνάμεων ενημερώθηκαν για το επταήμερο τελεσίγραφο, που τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη, από τον εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, στη διάρκεια συνάντησης στο Σεράγεβο με σκοπό την άρση του αδιεξόδου.

Ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, προωθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα μέσα Ιουνίου σχετικά με τη νομιμότητα των ομοσπονδιακών θεσμών της Βοσνίας και ιδιαιτέρως του δικαστηρίου, που θεωρεί ότι είναι προκατειλημμένο εναντίον των Σέρβων.

Το δικαστήριο ιδρύθηκε το 2002, κυρίως για τη δίωξη υπόπτων για εγκλήματα πολέμου και για να ελαφρύνει το φόρτο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Βαλεντίν Ινζκο, συζήτησε με τον Μίλοραντ Ντόντικ αλλά ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων εμφανίστηκε ανυποχώρητος. Στην πραγματικότητα, ο κύριος Ινζκο έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλλει και να καταργεί νόμους και να απομακρύνει από τη θέση τους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων.

Η Βοσνία είναι διαιρεμένη σε δύο εθνοτικές οντότητες, μία των Σερβοβόσνιων και μία δεύτερη στην οποία συνυπάρχουν μουσουλμάνοι και Κροάτες της Βοσνίας. Οι Σερβοβόσνιοι επιθυμούν να διατηρήσουν το μέγιστο δυνατό βαθμό αυτονομίας ενώ η διεθνής κοινότητα και οι Κροατομουσουλμάνοι ασκούν πιέσεις για ισχυρότερους κεντρικούς θεσμούς εν όψει ένταξης στην Ε. Ε.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: