"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΗΠΑ: O αμερικανικός στρατός ζήτησε δημόσια συγγνώμη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μνήμες από τις αγριότητες των Αμερικανών στρατιωτών στις φυλακές του Αμπού Γκραΐμπ στο Ιράκ επαναφέρουν, έξι χρόνια μετά, οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και δείχνουν Αμερικανούς στρατιώτες, στο Αφγανιστάν αυτή τη φορά, να ποζάρουν χαμογελαστοί δίπλα στα άψυχα πτώματα αμάχων, τους οποίους λέγεται ότι σκότωσαν... για πλάκα.

Ο αμερικανικός στρατός ζήτησε χθες «συγγνώμη» για «τον πόνο που προκάλεσαν αυτές οι φωτογραφίες... απεχθείς σ’ εμάς ως ανθρώπους και αντίθετες με τις αρχές και τις αξίες του στρατού των ΗΠΑ», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Δικαστικές διώξεις έχουν ασκηθεί για δώδεκα συνολικά στρατιώτες της μονάδας FOB στον Νότο του Αφγανιστάν και πέντε από αυτούς κατηγορούνται για φόνο εκ προμελέτης.

Στις δύο από τις τρεις φωτογραφίες που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό, δύο Αμερικανοί στρατιώτες στέκονται δίπλα στη σορό ενός αμάχου, τον οποίο δολοφόνησε σκοπίμως η μονάδα τους, και τραβούν τον νεκρό από τα μαλλιά εν είδει τροπαίου. Πέντε στρατιώτες της αυτοαποκαλούμενης «Kill Team» κατηγορούνται ότι οργάνωσαν τη δολοφονία τριών Αφγανών αμάχων, στην περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου του 2010, κατά τη διάρκεια αποστολής τους στην επαρχία Κανταχάρ. Μερικοί από αυτούς διαμέλισαν τα πτώματα και κρατώντας διάφορα μέλη στα χέρια τους φωτογραφήθηκαν δίπλα στους νεκρούς. Μια τρίτη φωτογραφία δείχνει τα πτώματα δύο θυμάτων καθισμένων πλάτη με πλάτη μπροστά από ένα τεθωρακισμένο. Σύμφωνα με το περιοδικό, η φωτογραφία βρέθηκε στην κατοχή ενός εκ των κατηγορουμένων.

Το Spiegel γράφει ότι το Πεντάγωνο προσπάθησε να εμποδίσει τη δημοσίευση των φωτογραφιών, φοβούμενο τις συνέπειες, ήτοι τη διασάλευση των σχέσεων του αμερικανικού στρατού με τον αφγανικό λαό, το ενδεχόμενο πράξεων αντεκδίκησης εναντίον των στρατευμάτων του στο Αφγανιστάν ή τρομοκρατικών επιθέσεων στις ίδιες τις ΗΠΑ. «Δημοσιεύουμε τρεις από σχεδόν 4.000 φωτογραφίες και βίντεο, μόνο ό,τι είναι απαραίτητο για να διηγηθούμε την ιστορία ενός πολέμου», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, το οποίο διερεύνησε τη δράση της Kill Team επί πεντάμηνο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: