"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πρόκληση Νταβούτογλου µε την «τουρκική» µειονότητα

Γραφει ο ΔΑΜΩΝ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Κάλεσµα στην «τουρκική», όπως ξεκαθάρισε, µειονότητα της Θράκης, για διεθνοποίηση των θέσεώντης στην Ευρώπη, απηύθυνε χθες κατά την περιοδείατου στηνπεριοχή οΑ. Νταβούτογλου.

Στη διάρκεια του γεύµατος που παρατέθηκε προςτιµήν του από την «Ανώτατη Συµβουλευτική Επιτροπή Τούρκων ∆υτικής Θράκης», ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωµατίας απηύθυνε µηνύµατα προς τη µειονότητα, την οποία χαρακτήρισε «τουρκοµουσουλµανική» και ζήτησε τη διαφύλαξη της γλώσσας, της θρησκείας και της ταυτότητάς της. Επεσήµανε ότι η ιδιότητα του έλληνα πολίτη τούς δίνει το δικαίωµα να εκφράζονται για όλα τα θέµατα που τους αφορούν µέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας και τους παρότρυνε να παίρνουν µέρος στη λήψη των αποφάσεων.

«ΘΑ ΣΑΣ ΈΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΈ».
Κάλεσε µάλιστα τη µειονότητα να εκµεταλλευτεί τη συµµετοχή της χώρας στην Ε.Ε. για να ακουστεί η φωνή της και στην Ευρώπη. «Εµείς πάντα θα σας βοηθούµε και θα σας ενθαρρύνουµε σε αυτά τα θέµατα», τόνισε µε νόηµα.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο εντευκτήριο της κατηργηµένης από τα ελληνικά δικαστήρια εδώ και χρόνια «Τουρκικής Νεολαίας Κοµοτηνής», ξεκαθάρισε ότι η µειονότητα είναι «τουρκική», επειδή όπως είπε, «εδώ µιλιέται η τουρκική γλώσσα».

«Η διατήρηση της µητρικής σας γλώσσας είναι το πιο ανθρώπινο δικαίωµά σας, όπως είναι και η θρησκεία σας. Το να µιλάνε ελληνικά οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης και εµείς να τους αποκαλούµε Ελληνες είναι το πιο φυσικό πράγµα επίσης», σηµείωσε και προέτρεψε και πάλι τους µουσουλµάνους της Θράκης να διεθνοποιήσουν τις θέσεις τους στις Βρυξέλλες.

Ακόµη, επισκέφτηκε τα γραφεία της λεγόµενης«Μουφτείας Κοµοτηνής», που είναι η έδρα του «ψευδοµουφτή» Κοµοτηνής Ιµπραήµ Σερήφ.

Αντίστοιχη επίσκεψη είχε πραγµατοποιήσει κατάτην επίσκεψήτου στην Κοµοτηνή το 2007 και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαµπατζάν. 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: