"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ψήφισμα- κόλαφος για την Τουρκία

Να άρει το casus belli κατά της Ελλάδας και να αποσύρει τα στρατεύματά της από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου καλεί την Τουρκία η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε ψήφισμά της σχετικό με την πρόοδο που παρουσιάζει η Αγκυρα για την προοπτική ένταξής στης στην ΕΕ, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου απορρίπτει όλες τις τροπολογίες που στρέφονταν κατά της Κύπρου και της Ελλάδας επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ολιγωρία που επιδεικνύει η Τουρκία στη συμμόρφωσή της προς τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Επιπλέον, αναμένει από την τουρκική κυβέρνηση να παύσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας και τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι με τροπολογία του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, που έχει υπογραφεί από την ΕΕ, τα 27 κράτη-μέλη και όλες τις άλλες υποψήφιες χώρες, δεν έχει υπογραφεί ακόμα από την τουρκική κυβέρνηση, την οποία καλεί να το πράξει αμέσως.

Με το ψήφισμα καλούνται επίσης η κυβέρνηση της Αγκυρας και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να στηρίξουν ενεργά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και να συμβάλουν σε μία συνολική διευθέτηση. 

Ζητείται επίσης από την Αγκυρα να εντείνει τη στήριξή της προς την Επιτροπή Αγνοουμένων στην Κύπρο, ιδιαίτερα διευκολύνοντας την πρόσβασή της σε στρατιωτικές ζώνες και στα αρχεία. 

Αμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας για το περιεχόμενο της έκθεσης. «Μονομερή και απαράδεκτα στοιχεία που απέχουν από την πραγματικότητα» περιλαμβάνει, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, η έκθεση που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «προκειμένου να έχουν σημασία για την Τουρκία τα έγγραφα και οι εκθέσεις που εγκρίνει το Ευρωκοινοβούλιο, πρέπει να είναι προϊόντα σοβαρής, δημιουργικής και αμερόληπτης προσέγγισης». Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Εγκεμέν Μπαγίς χαρακτήρισε «ισορροπημένη» την έκθεση, ωστόσο σημείωσε ότι «υπάρχουν σημεία που διαφωνούμε και σημεία που συμφωνούμε».

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: