"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πολύ αργά, πολύ λίγα

Γράφει ο ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ ΦΑΡΑΚΟΣ

Για τους επαναστάτες της Βεγγάζης, του Τομπρούκ, της Ντέρνα και της υπόλοιπης ανατολικής Λιβύης θα είναι πολύ αργά, θανάσιμα αργά, όταν το, αργοκίνητο πάντοτε, Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πάρει την απόφαση που όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα. Οταν δηλαδή, αποδεχθεί και υιοθετήσει την, εξίσου καθυστερημένη, πρόταση -υποτιθέμενη έκκληση- του Αραβικού Συνδέσμου και επιβάλλει απαγόρευση πτήσεων των (λιβυκών πολεμικών) αεροπλάνων στους ουρανούς της Λιβύης. Αναθέτοντας, φυσικά, στο ΝΑΤΟ, ίσως και μόνο στον 6ο Αμερικανικό Στόλο, που υποτίθεται ότι καραδοκεί στη Σούδα, την εφαρμογή της απόφασης. Αν γίνει αυτό, μάλλον θα είναι πολύ αργά και αυτό που θα μπορεί να επιτύχει θα είναι πολύ λίγο. Το σίδερο κολλά μόνο στη φωτιά και τώρα αυτή η περίφημη εξέγερση - επανάσταση οδηγείται προς το αναπόφευκτο πικρό τέλος της.

Συνθλίβεται… ανέτως κάτω από τις ερπύστριες των 2.000 τανκς του Καντάφι και των άγριων βομβαρδισμών των 300 αεροπλάνων του. Και θα απομείνει απλώς το παράδοξο ενός τροπαιούχου στρατιωτικά, τον οποίο απλώς θα έχει αποκηρύξει, περίπου ως λεπρό, η υπόλοιπη Ανθρωπότητα. Σιγά που θα καταλάβει τίποτε από αυτό ο περίπου ημιπαράφρων Καντάφι. 

Ολα αυτά, φυσικά, υπό την κάλυψη τηλεοπτικών συνεργείων, με τους καλύτερους δημοσιογράφους της Γης να έχουν μεταβληθεί σε πολεμικούς ανταποκριτές αλλά με πλήρη απουσία μιας αντίστοιχης και αντίπαλης δυναμικής, αμερικανικής ή έστω νατοϊκής, αεροπορικής παρουσίας. 

Και μην κοιτάτε που η φοβερή καταστροφή στα ιαπωνικά νησιά μετατόπισε το κέντρο του παγκόσμιου ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος στην Απω Ανατολή. Αν την περασμένη Παρασκευή ο Εγκέλαδος και το τσουνάμι δεν είχαν αναλάβει δράση εκεί κάτω, ξέρουμε τι θα συνέβαινε. Ολων τα μάτια και η προσοχή θα εξακολουθούσαν να είναι στραμμένα στην έρημο της Κυρηναϊκής και στην παράδοξη εξέγερση, επανάσταση, κατάληψη της μισής χώρας από νεαρούς που δεν ήξεραν καν τη χρήση των όπλων που είχαν αποκτήσει ξαφνικά. Οι οποίοι σπαταλούσαν τα μάλλον σπάνια πυρομαχικά τους, απλώς για να τραβούν πλάνα οι καμεραμάν. Πολλοί έχουν πεθάνει ήδη εκεί και πολλοί περισσότεροι θα πεθάνουν τις επόμενες ημέρες σε μια από τις πιο ηρωικές, αλλά και πιο παράδοξες, εξεγέρσεις αυτών των χρόνων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: