"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ελευθεροτυπία παρωδία στην Τουρκία

Του SEMIH IDIZ  Hurriyet

Ενθυμούμενοι τον σεξπιρικό Αμλετ, δεν ξέρουμε αν ακόμα υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, είναι όμως βέβαιο ότι κάτι σάπιο υπάρχει σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

Το τελευταίο κύμα συλλήψεων σοβαρών δημοσιογράφων, με την κατηγορία ότι δήθεν είναι «μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν», έκανε ακόμα και τον πρόεδρο Γκιουλ να εκφράσει «ανησυχία». (...) 

Η Τουρκία είναι ξανά στο στόχαστρο διεθνώς γιατί εμποδίζει τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους και φυλακίζει όσους γράφουν αρνητικά πράγματα για την κυβέρνηση ή τις αρχές. (...)  
Αν ήθελε, η κυβέρνηση θα μπορούσε να εισαγάγει νόμο που θα εμποδίζει τη φυλάκιση δημοσιογράφων γι' αυτά που γράφουν ή τις πληροφορίες που συλλέγουν ασκώντας το επάγγελμά τους. Αντί αυτού όμως, παρακολουθεί τις συλλήψεις των δημοσιογράφων που δεν της αρέσουν κι ας ισχυρίζεται ότι δεν βρίσκεται ευθέως πίσω από αυτές. (...) 

Υπάρχει πράγματι κάτι σάπιο στο βασίλειο της Τουρκίας. Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στον τρόπο αντιμετώπισης της ελευθεροτυπίας για να το καταλάβει. Ετσι όπως πάμε, η Τουρκία όχι μόνο δεν θα είναι μοντέλο για την Αίγυπτο ή άλλες χώρες, αλλά η Αίγυπτος θα μπορούσε θαυμάσια να γίνει μοντέλο για την Τουρκία σε θέματα ελευθερίας του Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: