"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Εκ των υστέρων αντι-Κανταφικοί

Tου Παναγιωτη Παναγοπουλου

Κανείς δεν πιστεύει ότι ζούμε σε κόσμο αγίων, εκτός ίσως από εκείνους που ασχολούνται με τις ειδήσεις που αφορούν τους διάσημους. Τους celebrities, όπως λέγεται η ομάδα ανθρώπων όπου χωρούν από βραβευμένοι και άξιοι καλλιτέχνες μέχρι πρόσωπα του συρμού και σύζυγοι πλουσίων. Μόνο αυτοί σοκάρονται από τις «αποκαλύψεις» που κατά καιρούς γίνονται γνωστές. Για την προσωπική ζωή, για τις απόψεις, για το πώς κερδίζουν τα πολλά χρήματά τους.

Τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από τον εμφύλιο στη Λιβύη, έγινε γνωστό ότι δεν ήταν λίγοι οι διάσημοι τραγουδιστές που είχαν τραγουδήσει σε ιδιωτικά πάρτι της οικογένειας Καντάφι. Η Μαράια Κάρεϊ, η Μπιγιονσέ, η Νέλι Φουρτάδο, ο Ασερ, ο Λάιονελ Ρίτσι είχαν προσφέρει τις τραγουδιστικές τους υπηρεσίες αντί της ταρίφας του ενός εκατομμυρίου δολαρίων που προσέφερε συνήθως ο γιος του αμφιλεγόμενου Λίβυου ηγέτη για τη διασκέδαση της παρέας του.

Τώρα, όλοι σπεύδουν να δωρίσουν σε φιλανθρωπίες αυτά τα χρήματα και να απολογηθούν, προκειμένου να αποφύγουν κάθε σχέση με τον δικτάτορα υπό αποκαθήλωση. Το θέμα δεν είναι ότι δεν γνώριζαν ποιος είναι ο Καντάφι και τι είδους χρήματα ήταν αυτά με τα οποία είχαν πληρωθεί. Αλλά ότι αισθάνονται την ανάγκη να απολογηθούν επειδή αυτό απαιτείται από τον κύκλο που ασχολείται με τους celebrities. Είναι οι απαιτήσεις της αρένας του θεάματος, που θέλει να αποθεώνει πρόσωπα, αλλά να τα βλέπει και να ταπεινώνονται...

Με τον ίδιο τρόπο που έκανε σταρ την πιτσιρίκα Λίντσεϊ Λόχαν και διασκεδάζει να την βλέπει να σέρνεται στα δικαστήρια πότε για τις εξαρτήσεις της και πότε για την κλοπή ενός κοσμήματος. Με τον ίδιο τρόπο που έκανε τον Τσάρλι Σιν τον πιο ακριβοπληρωμένο ηθοποιό της τηλεόρασης, φουσκώνοντας το εγώ του, για να γίνει αντικείμενο χλεύης. Με τον ίδιο τρόπο που ο Τζορτζ Μάικλ δήλωσε ότι ήταν η ζωντανή διαφήμιση της κάνναβης βγαίνοντας από τη φυλακή.

Δεν είναι μόνο ότι ο κόσμος του θεάματος έχει ανταγωνισμό και πίεση, σε τέτοιο βαθμό που είναι δύσκολο να ανταποκριθεί κανείς. Είναι κυρίως ότι η πτώση ή ακόμη και το στραβοπάτημα των ειδώλων αποτελούν μέρος του θεάματος. Το πιο εντυπωσιακό και το πιο λυπηρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: