"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Μα... ο Πεταλωτής είναι σου λέω»

Του Κωνσταντινου Ζουλα

Mετά τα μεσάνυχτα προχθές και συγκεκριμένα στις 12.47, οι δημοσιογράφοι λάβαμε το εξής μήνυμα στο κινητό μας: «Σας στείλαμε δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου»

Οσοι ήμαστε ξύπνιοι, σπεύσαμε αγωνιώντες να δούμε τι διάολο ήταν τόσο σημαντικό που έπρεπε να πληροφορηθούμε την ώρα που βγαίνει ο δράκουλας. Και διαβάσαμε την εξής ανακοίνωση του κ. Γ. Πεταλωτή: «Οι υπουργοί Εσωτερικών και Aμυνας επικοινώνησαν μεταξύ τους και κρίθηκε ότι δεν υφίσταται πλέον κανένα πρόβλημα».

Δεν ξέρω αν εγώ είμαι αλλού, αλλά το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό είναι ότι το όποιος νύχτα περπατεί... 

Για να γίνω πιο κατανοητός σε όσους δεν έτυχε να «εντρυφήσουν» στην επικαιρότητα, το «καθησυχαστικό» μήνυμα Πεταλωτή αναφερόταν στη δημόσια ρήξη των κ. Γ. Ραγκούση και Ευ. Βενιζέλου σχετικώς με το πώς θα έπρεπε ήδη να έχει επιλυθεί το πρόβλημα με τους απεργούς πείνας στο κτίριο «Υπατία». Ο μεν υπουργός Αμύνης, ωσάν πρωθυπουργός, είχε πει το μεσημέρι ότι «θα ασκήσει πιέσεις στους αρμόδιους υπουργούς» για να μην... πεθάνει κάποιος μετανάστης και εκτεθεί η χώρα διεθνώς. Και ο δε κ. Ραγκούσης του απάντησε (περί τις 11.30 το βράδυ) πώς δεν δέχεται «δημόσιες παρεμβάσεις από ένα μέλος της κυβέρνησης»...

Για να μην πολυλογώ, μία ακόμη ανεκδιήγητη υπουργική σύγκρουση και μία ακόμη μεταμεσονύχτια απόπειρα κατάσβεσής της από τον κ. Πεταλωτή απλώς επιβεβαιώνει κάτι που έχουν αντιληφθεί πια όλοι οι πολίτες. Oτι η σημερινή κυβέρνηση αφήνει όλα τα προβλήματα να λυθούν από μόνα τους και όταν φτάσουν στο απροχώρητο, καθείς εκ των υπουργών σπεύδει να καρφώσει κάποιον «συνάδελφό» για να μην επωμισθεί το πολιτικό κόστος.

Κατά τα λοιπά, εκ μέρους μάλλον όλου του δημοσιογραφικού σιναφιού απευθύνω στους κυβερνώντες μια έκκληση. 

Καθώς είναι η τρίτη φορά εσχάτως που μας τρομάζετε μεταμεσονύχτια –είχε προηγηθεί η αξημέρωτη αντίδραση στη συνέντευξη της τρόικας και ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε στις 3 τα χαράματα– θα παρακαλούσα τουλάχιστον να στέλνετε την επίλυση των μεταμεσονύχτιων διαφορών σας και στις συζύγους μας. Διότι –πώς να το πω– αν είναι να καταστρέψετε τη χώρα, τουλάχιστον να διασώσουμε τους γάμους μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: