"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Φράχτες...

Franffurter Allgemeine

Εάν ο υπ. Εσωτερικών της Ελλάδας δεν είναι υπερβολικός, την περασμένη χρονιά πέρασαν παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα 70.000 άτομα.

Πρόκειται για αριθμό όχι μόνον υπέρογκο για τη συγκεκριμένη χώρα -που είναι ένα από τα ασθενέστερα μέλη της Ε.Ε.- αλλά και για την ίδια την Κοινότητα. Να ληφθεί υπ' όψιν, ότι μοναδικό κριτήριο για τη διάβαση των συνόρων είναι η επιθυμία των μεταναστών.(...) 

Για τις προσδοκίες από πλευράς Ελλάδας και Ε.Ε. ή για το ενδεχόμενο μεταξύ των παρανόμων να βρίσκονται άτομα ειδικευμένα ή ικανά να προσφέρουν βοήθεια σε κάποιους τομείς, δεν μπορεί να γίνει λόγος. Επίσης η προέλευση των μεταναστών δεν συνηγορεί υπέρ του ότι η Ελλάδα μπορεί να απελαύνει τα άτομα αυτά χωρίς βαθύτερη εξέταση, μόλις πατήσουν κοινοτικά εδάφη.(...)

Το γεγονός πως η Αθήνα μελετά τώρα την ανέγερση τείχους στα σύνορα με την Τουρκία αποτελεί παράδοξο μεταξύ δύο μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, δίνει όμως μία εικόνα τού τι θα συνέβαινε αν μία μέρα η Τουρκία εντάσσονταν στην Κοινότητα: η Ευρώπη θα βρισκόταν με τα σύνορά της ορθάνοιχτα χωρίς φραγμούς.(...)

Βεβαίως, κανείς δεν πιστεύει ότι ένας φράχτης, όπως αυτός της ελληνικής εξαγγελίας, θα ήταν σε θέση να κρατήσει μακριά και να παρεμποδίσει όσους είναι αποφασισμένοι να διαβούν τα σύνορα προς την Ε.Ε. Και οι περαιτέρω ιστορίες είναι ήδη γνωστές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: