"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πρόληψη; Ποια πρόληψη;

Της Μαίρης Κατσανο­πούλου

Οργάνωση της πρωτοβάθµιας περίθαλψης υγείας και έµφαση στην πρόληψη, διαβάζω ότι θα δώσει το υπουργείο Υγείας µε το νέο πολυνοµοσχέδιο, που πρόκειται να ψηφίσει στις αρχές του 2011. Αναρωτιέµαι, όµως, εάν ξέρουν πραγµατικά τι σηµαίνουν αυτοί οι όροι...

Πρόληψη, άκουσα να λέει πρόσφατα ο νέος σε ηλικία πρόεδρος της Ελληνικής ∆ιαβητολογικής Εταιρείας, δεν είναι να λες «να ασκείσθε» και «µην παίρνετε το αυτοκίνητο», αλλά να ρίξεις χιλιάδες ποδήλατα σε κεντρικά σηµεία της πόλης για να µετακινούνται – και να ασκούνται – µε αυτά οι πολίτες. 

Πρόληψη – συνέχισε – δεν είναι να λες «να ανεβαίνετε µε τις σκάλες», αλλά να υποχρεώνεις τους κατασκευαστές να έχουν τις σκάλες στην είσοδο και το ασανσέρ κρυµµένο στο βάθος. 

Πρόληψη δεν είναι να λες στα παιδιά «µην τρώτε αλλαντικά και κρουασάν», αλλά να τα εξαφανίσεις πράγµατι (εσύ, η Πολιτεία) από τις σχολικές καντίνες. 

H καλύτερη οµάδα-στόχος για πρόληψη, µε επιτυχία 100%, είναι η παιδική, λένε οι ειδικοί. Στην Αγγλία, τα σχολικά λεωφορεία έχουν εντολή να σταµατούν πιο µακριά από τα σχολεία για να περπατούν τα παιδιά (στην Ελλάδα, εάν γινόταν κάτι τέτοιο, οι γονείς θα ωρύονταν ότι ταλαιπωρούν τα τροφαντά µανάρια τους!).

Και µετά, φυσικά, είναι τι κάνουµε εµείς, οι ίδιοι οι γονείς, στη ζωή µας (οι ψυχολόγοι φωνάζουν πάντα ότι τα παιδιά µαθαίνουν κατά 90% από το παράδειγµά µας και κατά 10% µόνο από αυτά που τους λέµε). «Πώς να πεις στο παιδί “µην τρως ανθυγιεινά”, όταν σε βλέπει συνεχώς µε δυο πίτσες και ένα πακέτο τσιγάρα στο χέρι;» ρώτησε πολύ λογικά ο επιστήµονας. Μήπως, λοιπόν, να βάλουµε ξανά την κατσαρόλα πάνω στο µάτι;

Αν θέλουµε, λοιπόν, να είµαστε σοβαροί, ας κάνουµε το 2011 πραγµατικό – και όχι κατ’ ευφηµισµόν – έτος πρόληψης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: