"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


OYΓΓΑΡΙΑ: Η κυβέρνηση ΦΙΜΩΝΕΙ τα ΜΜΕ με τερατώδη νόμο

Πρωτοφανής για χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης χαρακτηρίζεται ο νόµος που ψήφισε χθες η ουγγρική Βουλή και µε τον οποίο ασκείται ασφυκτικός έλεγχος στα µέσα ενηµέρωσης. Ο νόµος ψηφίστηκε από την κεντροδεξιά πλειοψηφία του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορµπάν, το κόµµα του οποίου ελέγχει τα δυο τρίτα των εδρών της Βουλής. Η υπερψήφιση του νόµου προκάλεσε τηνέντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και οργανώσεων για την υπεράσπιση του Τύπου. 

Οι διατάξεις του νοµοθετήµατος προβλέπουν µεταξύ άλλων βαρύτατα πρόστιµα για τα µέσα ενηµέρωσης που «παραβιάζουν το δηµόσιο συµφέρον», χωρίς να διευκρινίζεται ποιο είναι αυτό. 

Οι δηµοσιογράφοι υποχρεούνται επίσης να αποκαλύπτουν τις πηγές τους σε περίπτωση που «απειλείται το εθνικό συµφέρον». 

Τουλάχιστον το 40% της µουσικής που µεταδίδουν τα ραδιοτηλεοπτικά µέσα πρέπει να είναι ουγγρική, ενώ οι ειδήσεις του αστυνοµικού δελτίου δεν πρέπει να ξεπερνούν το 20% του συνόλου των ειδήσεων που µεταδίδονται

Οι παραβάτες του δηµόσιου συµφέροντος µπορεί να κληθούν να καταβάλουν πρόστιµο ύψους ενός εκατοµµυρίου ευρώ.

Οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας στη Βουλή υποστήριξαν ότι ο νέος νόµος θα υποχρεώσει τους δηµοσιογράφους να κάνουν πιο αντικειµενικά τη δουλειά τους. Η ένωση των δηµοσιογράφων στην Ουγγαρία καταγγέλλει «παραβίαση του συνταγµατικού δικαιώµατος στην ελευθερία της έκφρασης», ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις και πολλών δηµοσιογραφικών οργανώσεων της Ευρώπης.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: