"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Νέες καθυστερήσεις στην ενταξιακή πορεία

Νέα καθυστέρηση σημειώθηκε στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. την οποία πηγές της Επιτροπής αποδίδουν εξ' ολοκλήρου στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, δεν άνοιξε το κεφάλαιο για την «πολιτική ανταγωνισμού» της διαδικασίας για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. - ένα από τα τρία βασικά κεφάλαια τα οποία είχε υποδείξει στην Αγκυρα η Επιτροπή. Τα άλλα δύο αφορούν την κοινωνική πολιτική και την πολιτική προμηθειών.

Πηγή της βελγικής προεδρίας δήλωσε ότι σημειώθηκε «σοβαρή καθυστέρηση» στην επεξεργασία των επί μέρους θεμάτων του ανταγωνισμού, επέρριψε ευθύνες στην τουρκική πλευρά και ανέφερε ενδεικτικά ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία έδειξε να είναι σε θέση να διαπραγματευθεί το σχετικό κεφάλαιο. Η Αγκυρα απέδωσε σε «τεχνικές δυσκολίες» την αδυναμία να σημειωθεί πρόοδος στην ενταξιακή διαδικασία της χώρας. Τα τρία κεφάλαια θα συζητηθούν «κατά προτεραιότητα» το ερχόμενο εξάμηνο, επί ουγγρικής προεδρίας.

Τουρκικές πηγές δήλωσαν «απογοήτευση» για τη δήλωση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών κ. Βεστερβέλε σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., ότι δηλαδή «πολύ νωρίς» άρχισε η ενταξιακή διαδικασία η οποία κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να άρχιζε στα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: